Scrisoarea deschisa a OBBCSSR catre Ministerul Sanatatii

RESPECT pentru medici dar si pentru BBC-istii din sistemul sanitar! 


OBBCSSR a depus in data de 23.11.2023 la Registratura Ministerului Sanatatii cu Nr. Reg. 2/35140/23.11.2023 adresa OBBCSSR cu solicitarea eliminarii textului alin. (2) art. 9 din Anexa nr. 2 a Ordinului MS nr.1992/2023 cu argumentatia aferenta – citeste AICI in atentia Dl. Prof.Univ. Dr. Alexandru Rafila ca Ministru al Sanatatii in exercitiu si semnatar al ”Memoriului” adresat in anul 2019 in numele a 300 de medici cu specialitatea medicina de laborator si Microbiologie medicala catre fostul Ministru al Sanatatii Dna. Sorina Pintea.

Dl. Prof.Univ. Dr. Alexandru Rafila actual Ministru al Sanatatii in exercitiu in calitate de “Presedinte al Comisiei de Microbiologie Medicala a Ministerului Sanatatii si a Colegiului Medicilor din Romania”  a adresat in anul 2019 in numele a 300 de medici cu specialitatea medicina de laborator si Microbiologie medicala un ”Memoriu” catre fostul Ministru al Sanatatii Dna. Sorina Pintea cu “punctul lor de vedere cu privire la situatia existenta in prezent in laboratoarele  de analize medicale publice si private din tara, referitoare la actiunea progresiva de echivalarea a calificarii profesionale a biologilor, biochimistilor si  chimistilor  cu  medicii specialisti  in  Medicina de laborator si Microbiologie medicala. Consideram ca echivalarea nu este posibila”.


”Memoriul” este inca public si accesibil pe pagina https://www.cmb.ro la rubrica ”Comunicate de presa” unde există ca Memoriul medicilor de Medicină de Laborator și Microbiologie Medicală”

Ministerul Sanatatii condus de Dl. Prof.Univ. Dr. Alexandru Rafila ca Ministru al Sanatatii in exercitiu si semnatar al ”Memoriului” celor 300 de medici adresat in anul 2019 dnei. fost Ministru al Sanatatii Sorina Pintea a introdus in Ordinul MS 1992/ 2023, Anexa nr. 2, art. 9 alin. (2) cu textul “ÎN LABORATORUL MEDICAL analizele pot fi efectuate de biologi, biochimiști și chimiști DOAR SUB coordonarea unui medic de specialitate medicină de laborator sau microbiologie medicală, după caz, acesta validând raportul final de analize și oferind consultanță privind interpretarea rezultatelor” care NU are nicio legatura cu obiectul reglementarii LABORATORULUI MEDICAL pentru ca obiectul de reglementare al Ordinului MS 1992/26 iunie 2023 il constituie activitatea “cabinetelor de liberă practică pentru serviciile publice conexe actului medical” si NU reglementarea activitatii “LABORATORULUI MEDICAL dupa cum rezulta si din titlu –“aprobarea Normelor metodologice privind înființarea, autorizarea, dotarea, funcționarea și înregistrarea cabinetelor de liberă practică pentru serviciile publice conexe actului medical, precum și pentru stabilirea documentelor necesare pentru eliberarea autorizațiilor de liberă practică pentru personalul care desfășoară servicii publice conexe actului medical” .