Medici sau chimiști de laborator specializați în 1930 și abia în 1933 au fost adăugați farmaciștii diriginți

Chimiștii de laborator SPECIALIZAȚI au fost primele profesii nominalizate de legea sanitară în 1930 și abia în anul 1933 legea sanitară a fost modificată și au fost adăugați farmaciștii diriginți alături de medici și chimiștii de laborator specializați.


Istoria medicinii este cea care există în documentele legale și trebuie consemnată corect în procesul verbal al întâlnirii publice de la sediul MS din 7 iulie 2021 privind modificarea OMS 1509/ 2008 pentru acordarea farmaciștilor a dreptului legal de a lucra în laboratoarele de analize medicale:

  • în Legea Nr. 236 din 14 iulie 1930 Legea sanitară și de ocrotire emisă de Parlament , act publicat în Monitorul Oficial Nr. 154 din 14 iulie 1930 la Partea a IIa ”Exercițiul medicinii și personalul sanitar și de ocrotire” , Titlul I, ”Exercițiul medicinii și specializarea”, Cap. I, ”Exercițiul medicii” art. 157 se precizează că:

”Nimeni nu poate deschide și conduce pentru folosința publicului un laborator de analize microbiologice, serologice, urologice sau chimice, cu aplicațiuni la medicină, fără autorizarea prealabilă a Ministerului Muncii, Sănătății și Ocrotirilor Sociale. Conducătorii acestor laboratoare trebuie să fie medici sau chimiști de laborator specializați.”- vezi FOTO 1.

Legea Nr. 236 din 14 iulie 1930
  • în Legea sanitară și de ocrotire cu MODIFICĂRI INTRODUSE prin Legea Promulgată cu Înaltul Decret Regal Nr. 1098 din 12 Aprilie 1933 și publicată în Monitorul Oficial partea INr. 87 din 13 Aprilie 1933 la Partea a II-a ”Exercițiul medicinii și personalul sanitar și de ocrotire” , Titlul I, ”Exercițiul medicinii și specializarea”, Cap. I, ”Exercițiul medicii” art. 157 se precizează că:

”Nimeni nu poate deschide și conduce pentru folosința publicului un laborator de analize microbiologice, serologice, urologice sau chimice, cu aplicațiuni la medicină, fără autorizarea prealabilă a Ministerului Muncii, Sănătății și Ocrotirilor Sociale. Conducătorii acestor laboratoare trebuie să fie medici, farmaciști diriginți sau chimiști de laborator specializați.”- vezi FOTO 2.

Legea sanitară și de ocrotire cu MODIFICĂRI INTRODUSE prin Legea Promulgată cu Înaltul Decret Regal Nr. 1098 din 12 Aprilie 1933