Legea 460/2003 este in concordanta cu directivele europene

Am scris Legea 460/2003 cu un efort uriaș de documentare legislativă inclusiv privind proiectele de legi ale Parlamentului European din perioada 2000-2004 când am fost deputat în cadrul Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților.


Ca deputat, chimist în sistemul sanitar, am avut în legislatura 2000-2004 dreptul legal constituțional de a depune la Parlamentul României (alături de alți parlamentari) proiectul de lege care a fost votat de PARLAMENTUL României și a devenit Legea 460/2003.


Am fost deputat în Parlamentul României din partea PRM, un partid legal cu reprezentare în Parlament.
Legea 460/2003 este în concordanță cu directivele europene DE 36/2005 și Tematica EFLM Syllabus pentru că prevede pentru membrii OBBCSSR:
– licența în BBC (3,4, 5 , 6 ani la ff);
“competența de a efectua analize de laborator” art. 1 alin. (1) Legea 460/2003 în concordanță cu art. 11 lit. (e) al DE 36/2005 “o formare profesională necesară în plus“ adică master medical cu discipline din TES sau cursuri post universitare de specializare cu discipline din TES de min 1 an în Laborator clinic/ medical la UMF uri;
– și SPECIALIZAREA de 4 ani – art.12 Legea 460/2003.
Biologul Cezar Cristian Rădulescu membru al filialei OBBCSSR Călărași actual numit politic Director Executiv al DSP Călărași a contestat vehement în perioada 2017- 2019 Legea 460/2003 pe care a considerat-o ”o lege vetustă la fel ca și aerul care plutește la vârf”.


Aerul care plutește la ”vârful” OBBCSSR este un aer modern, european pentru că Legea 460/2003 este o lege europeană, modernă, dovada clară fiind faptul că 20 de membri ai OBBCSSR au fost acceptați de Federația Europeană de Chimie Clinică și Medicină de Laborator (EFLM) ca Specialiști Europeni în Chimie Clinică și Medicina de Laborator (EuSpLM) și înregistrați ALĂTURI de medicii cu specialitatea medicină de laborator în Registrul European de Chimie Clinică și medicină de laborator.


Biologul Cezar Cristian Rădulescu membru al filialei OBBCSSR Călărași actual numit politic Director Executiv al DSP Călărași are sarcină primită ca membru al OBBCSSR, să prezinte PUBLIC, pentru că afirmațiile au fost făcute PUBLIC, care sunt articolele din Legea 460/2003 care NU corespund directivelor europene actuale și pentru care motive Legea 460/2003 este o lege ”învechită”.


Biologul Cezar Cristian Rădulescu membru al filialei OBBCSSR Călărași actual numit politic Director Executiv al DSP Călărași a depus la MS PE ASCUNS de membri și de conducerea OBBCSSR Amendamente la Proiectul Titlului IX privind exercitarea profesiilor de BBC-ist în sistemul sanitar fără nivelul de calificare legal actual – fără master și fără SPECIALIZAREA legală actuală de 4 ani.


Fără SPECIALIZAREA legală actuală de 4 ani membrii OBBCSSR nu pot deveni SPECIALIȘTI și nu pot îndeplini cerința EFLM de a avea min. 9 ani pregătire profesională (ideal 10) în Medicină de laborator.


Propunerile biologului Cezar Cristian Rădulescu membru al filialei OBBCSSR Călărași, actual numit politic Director Executiv al DSP Călărași, exista încă la MS, nu au fost retrase, nu au fost retrase nici tabelele și nici lista cu semnăturile reale sau falsificate ale celor 238 de membri ai OBBCSSR care însoțesc propunerile.


Alți 25 de membri ai OBBCSSR extrem de activi pentru profesii în afara cadrului legal al OBBCSSR trebuie să ofere soluții concrete LEGALE fără impact financiar membrilor CN astfel încât BBC-iștii din sistemul sanitar românesc să nu devină în laboratoare “tehnicieni cu studii superioare” așa cum scrie in Petiția semnată de dl. prof. univ. dr. A. Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și fost reprezentant al României la OMS, actual deputat PSD și potențial Ministru al Sănătății.


La webinarul IFCC din 10.11.2021 orice membru al OBBCSSR a aflat că BBC-iștii din Portugalia cu studii universitare de 5 ani unde au studiat toate disciplinele din TES sunt ”tehnicieni cu studii superioare” pentru că nu au ca bbc-iștii din România o lege de reglementare în care să existe SPECIALIZAREA de 4 ani așa cum au bbc-iștii din România Legea de reglementare 460/2003, modernă, europeană, pe care mă mândresc că eu am scris-o fiind un chimist vizionar din sistemul sanitar, în care la art.12 este prevăzută SPECIALIZAREA actuală legală de 4 ani a membrilor OBBCSSR.


Orice membru al OBBCSSR a putut afla mesajul EFLM din răspunsul dat persoanei din Portugalia: pentru a îndeplini directivele europene actuale fiecare specialist trebuie să demonstreze că îndeplinește TOATE cerințele :

  • min. 65% din disciplinele studiate la licență și/ sau master/ curs postuniversitar la UMF de min. 1 an laborator/ clinic / medical să fie chimie generală și HEMATOLOGIE;
  • aprox. 35% din disciplinele studiate la licență și/ sau master/ curs postuniversitar la UMF de min. 1 an laborator/ clinic/ medical să fie bacteriologie, imunologie, genetică, parazitologie, sa;
  • specialitatea să fie obținută prin finalizarea SPECIALIZĂRII de 4 ani conform art. 12 Legea 460/2003 cu un examen național organizat de MS;
  • durata pregătirii profesionale în medicina de laborator

(studii universitare obligatoriu cu discipline din TES plus specializarea de 4 ani) să fie de min. 9 ani ideal 10 ani.