Registrul Unic releva ETEROGENITATEA STRUCTURII OBBCSSR

OBBCSSR este obligat de lege sa detina si sa publice periodic Registrul Unic conform art 25 alin (1) al Legii 460/2003.
Fiecare membru al OBBCSSR este inscris in Registrul Unic si are un numar de inregistrare care este codul de parafa alocat pentru confectionarea parafei in specialitatea pe care o detine legal de la MS.
In Registrul Unic membrii OBBCSSR sunt inscrisi pe baza Declaratiilor pe proprie raspundere de la avizarea anuala a certificatului de membru si a documentelor doveditoare ale competentei profesionale de a lucra in sistemul sanitar obtinute de catre fiecare membru al OBBCSSR conform propriei decizii.
In Registrul Unic al OBBCSSR membrii OBBCSSR sunt inregistrati ca lucreaza in sistemul sanitar in:

  • 23 de tipuri de laboratoare din structura spitalelor, din structura DSP urilor si din Centrele de Transfuzie Sanguina ( CTS)
  • 27 de specialitati:
    -14 specialitati corespunzatoare compartimentelor nominalizate in Ordinul MS 1608/2023;
  • specialitati corespunzatoare la inca 5 tipuri de laboratoare din structura spitalelor;
  • specialitati corespunzatoare la 5 tipuri de laboratoare din structura DSP urilor;
  • specialitati corespunzatoare la 6 tipuri de laboratoare din structura CTS – urilor.

In Registrul Unic detinut legal de OBBCSSR care trebuie publicat periodic conform legii 460/2003 exista inregistrati 2775 de membri care au declarat locurile de munca din 5 tipuri de laboratoare cu urmatoarele specialitati – vezi FOTO.

Aprox. 90% dintre membrii OBBCSSR au declarat in Registrul Unic ca lucreaza in laboratoare de analize medicale din sistemul public si din sistemul privat.

Certificatul FIECARUI membru al OBBCSSR contine, conform legilor in vigoare mentionate pe verso, COMPETENTA DOVEDITA cu acte oficiale de a “ efectua analize de laborator” si de a exercita profesiile de bbc ist in sistemul sanitar conform “Calification level” = PSM – Diploma from post- secondary level ( more than 4 years) Art 11, ( e) DE 2005/36, “ Minimum 4 years university and a Master’s degree program in medical field.” comunicat de OBBCSSR inca din anul 2014 in “ Regulated professions database” ( RegProf) a Comisiei Europene in baza carora OBBCSSR a obtinut actualele drepturi profesionale legale: parafa, responsabil de analiza, sef de laborator,etc.
In Registrul Unic detinut legal de OBBCSSR nivelul de calificare profesionala care determina COMPETENTA DOVEDITA de a exercita profesiile in sistemul sanitar este:

LICENTA in domeniul/ profilul bbc specializare/program de studii bbc = 70% dintre membrii OBBCSSR, nivel 6 legal de calificare;
( restul membrilor OBBCSSR dovedesc licenta in alt domeniu/ profil decat bbc echivalat de MS cu bbc);
PROGRAME de MASTER sau ECHIVALENT ( cerinta EFLM) = 56% dintre membrii OBBCSSR , nivel legal 7 de calificare;
( restul 44% de membri ai OBBCSSR nu au dovedit absolvirea niciunui program de master sau echivalent cursuri postuniversitare de 1-2 ani la UMF uri);
192 de membri ai OBBCSSR au absolvit programe de master sau cursuri postuniversitare de 1-2 ani ( echivalent) la Medicina.
32 de membri ai OBBCSSR detin titlul de Doctor in medicina, al treilea ciclu de studii universitare medicale conform Legii 199/2023 art.61 alin(1) si 187 de membri ai OBBCSSR detin Titlul de Doctor in alte domenii decat MEDICINA.
Titlul de Doctor reprezinta nivelul 8 de calificare ( maxim legal) dar NU este o cerinta de inscriere in OBBCSSR.