Recomandare #4

RECOMANDĂRILE OBBCSSR conform Ghidurilor OMS pentru dezinfectarea OBLIGATORIE a suprafețelor de lucru în timpul pandemiei

1. Ștergeți mai întâi zonele mai curate din laborator care nu sunt folosite frecvent, apoi zonele din laborator cele mai contaminate cu dezinfectant pe bază de clor în concentrație de 1000 mg/L sau șervețele cu clor; așteptați 30 de minute apoi clătiți cu apă curată.

2. Ștergeți mai întâi suprafețele obiectelor și ECHIPAMENTELOR  ( tastatura,, etc) care nu sunt atinse frecvent, apoi ștergeți suprafețele obiectelor și ECHIPAMENTELORcare sunt atinse frecvent cu dezinfectant pe bază de clor în concentrație de 1000 mg/L sau șervețele cu clor; așteptați 30 de minute apoi clătiți cu apă curată.

ATENȚIE!

Odată ce suprafața unui obiect sau o zonă este curățată, înlocuiți șervețelul folosit cu unul nou !!

3. Realizați dezinfecția de trei ori pe zi sau ORI DE CÂTE ORI ESTE NEVOIE.

ATENȚIE!

Repetați DEZINFECTAREA obiectelor și suprafețelor din laborator ORICÂND este suspectată contaminarea.

NOTĂ:

Este în interesul siguranței personale ca în această perioadă de pandemie să NU aveți în laborator obiecte personale, ex, tel.mobil.

Dacă le aveți, trebuie să le DEZINFECTAȚI după fiecare utilizare.

4 DEZINFECTAREA CENTRIFUGILOR este obligatorie  în această perioadă;

Suportul cetrifugii (bucket) cât și rotorul trebuie autoclavate  sau imersate ân solutie de dezinfectare timp de 10 minute;

Dezinfectanți recomandați de OMS:

NaClO (Hipoclorit de sodiu) 1000ppm (0.1%) pentru dezinfectarea suprafețelor și 10000ppm (1%) pentru ștergerea și dezinfectarea picăturilor de sânge.

C2H5OH (etanol) 62-75%

H2O2 (peroxid de hidrogen) 0.5%

Probele biologice dacă  necesită centrifugare, aceasta va fi efectuată EXCLUSIV  în echipamente închise.