Recomandare #2

RECOMANDAREA OBBCSSR  privind PRELUAREA PROBELOR BIOLOGICE în LABORATOR pentru testarea noului coronavirus  prin metoda rRT-PCR și efectuarea altor analize medicale pentru COVID-19

  1. PREGĂTIȚI un sac de deșeuri, pulverizați în interior una dintre soluțiile dezinfectante recomandate de OMS:

NaClO (Hipoclorit de sodiu) 1000ppm (0.1%) pentru dezinfectarea suprafețelor și 10000ppm (1%) pentru ștergerea și dezinfectarea picăturilor de sânge.C2H5OH (etanol) 62-75%H2O2 (peroxid de hidrogen) 0.5%

2. Echipați- vă CORECT cu mască, mănuși, halat suplimentar de protecție , PESTE halatul  de lucru în laborator;

3. Primiți lada frigorifică cu probele biologice pe care o introduceți IMEDIAT în sacul de deșeuri DEJA pulverizat cu DEZINFECTANT și pulverizați și lada frigorifică cu soluția dezinfectantă, legați sacul și așteptați 30 de min. pentru dezinfectare.

4. După cele 30 de min. desfaceți sacul, scoateți și deschideți lada frigorifică în care ar trebui să se afle o cutie de plastic cu stativ cu probele biologice IDENTIFICATE corespunzător cu nume/prenume/ data nașterii SAU nume/prenume/ CNP.

Incorecta identificare a probelor biologice constituie o importantă sursă de eroare în faza pre-analitică care NU este sub controlul nostru, al specialiștilor.Cutia de plastic cu capac trebuie să aibă o înălțime SUFICIENTĂ pentru a permite transportul recipientelor  cu probele biologice în poziție verticală pe stativ( nu culcat, nu oblic) pentru a nu permite vărsarea conținutului recipientelor/ contaminarea și compromiterea probelor biologice recoltate.