Precizari foarte importante pentru membrii OBBCSSR indiferent de anul inscrierii in OBBCSSR

 1. Presedintele Federatiei Europene de CHIMIE CLINICA si medicina de laborator( EFLM) NU este medic, NU are rezidentiat de 4 ani in medicina de laborator deci raspunsul MS primit oficial de OBBCSSR este neadevarat ca NUMAI medicii cu specialitatea Medicina de laborator au dreptul sa fie si sunt Specialisti in CHIMIE CLINICA si Medicina de laborator (EuSpLM).
  Presedintele in exercitiu al Federatiei Europene de CHIMIE CLINICA si medicina de laborator ( EFLM) a absolvit inginerie chimică in 1975 ( are profesia de baza ca inginer chimist) și are doctorat in Biochimie din 1978, insa prin medicalizarea profesiei de baza este EuSpLM, chiar PRESEDINTELE EFLM care semneaza certificatele cu titlurile de EuSpLM pentru TOTI profesionistii din UE, inclusiv bbc isti din sistemul sanitar si medici cu specialitatea medicina de laborator din Romania. https://prabook.com/web/mobile/#!profile/686780
 2. Presedintele in exercitiu al Federatiei Internationale de CHIMIE CLINICA si medicina de laborator ( EFLM) NU este medic NU are rezidentiat de 4 ani in medicina de laborator deci raspunsul MS primit oficial de OBBCSSR este neadevarat ca NUMAI medicii cu specialitatea Medicina de laborator au dreptul sa fie si sunt Specialisti in CHIMIE CLINICA si Medicina de laborator (EuSpLM). Presedintele Federatiei Internationale de CHIMIE CLINICA si medicina de laborator( IFCC) este licentiat in CHIMIE la Universitatea Toronto ca DipChem – https://sgs.calendar.utoronto.ca/degree/Biochemistry, Medical Scientist (MSc) in Biochemistry, University of Ottawa, 1982 , Doctorat in Biochimie , PhD, Biochemistry, University of Ottawa, 1986 Postdoc, Clinical Biochemistry, University of Toronto, 1988 https://biochemistry.utoronto.ca/person/khosrow-adeli/
  Acest ADEVAR este public si incontestabil.
 3. Profesiile de baza ale membrilor OBBCSSR de “bbc ist in sistemul sanitar” NU sunt profesii medicale asa cum NU sunt profesii medicale
  (medic) nici profesiile :
 • Presedintelui Federatiei Internationale de CHIMIE CLINICA si medicina de laborator( IFCC) care este licentiat in CHIMIE
 • Presedintelui Federatiei Europene de CHIMIE CLINICA si medicina de laborator( EFLM) care este licentiat in INGINERIE CHIMICA ;
 1. Studiile de licenta in bbc sunt studii cu caracter general, NU sunt studii medicale asa cum sunt studiile medicilor si asistentilor medicali licentiati care au licenta la medicina.
  Unii dintre membrii OBBCSSR
  au MEDICALIZAT profesia de baza prin studii la MEDICINA pentru ca pregatirea universitara NU este MEDICALA asa cum au medicalizat profesia de baza insisi:
 • Presedintele Federatiei Internationale de CHIMIE CLINICA si medicina de laborator( IFCC) care este licentiat in CHIMIE;
 • Presedintele in exercitiu al Federatiei Internationale de CHIMIE CLINICA si medicina de laborator ( EFLM) care este licentiat in Inginerie Chimica;
 1. exista zeci de articole si postari publice pe http://www.obbcssr.ro
  si pe site ul oficial al EFLM http://www.eflm.eu pe care membrii OBBCSSR trebuie sa le citeasca si sa decida individual ce doreste , ce i se potriveste , ce trebuie sa faca fiecare individual;
 2. armonizarea pregatirii profesionale in CHIMIE CLINICA si medicina de laborator inseamna medicalizarea profesiilor de bbc ist prin studii in domeniul CHIMIEI CLINICE si al medicinei de laborator si demonstrarea studiilor timp de 9-10 ani ca si medicii cu specialitatea medicina de laborator.
 3. TOATE informatiile sunt PUBLICE; TOTUL a fost dezbatut in OBBCSSR inca din anul 2017 la Conferinta INTERNATIONALA a OBBCSSR privind armonizarea pregatirii in chimia clinica si medicina de laborator.
  NU a aparut nimic peste noapte, nu a fost nimic secret.
 4. BBC medical specialist si principal NU este un TITLU !
  BBC MEDICAL specialist / principal sunt FUNCTII LEGALE in COR recunoscute de MS in Ordinul MS 1608/ 2022.
  EuSpLM este un titlu care demonstreaza indeplinirea cerintelor EFLM de pregatire in CHIMIE CLINICA si medicina de laborator .
  Membrii OBBCSSR care detin titlul de EuSpLM indeplinesc cerintele Europene de formare profesionala in chimie clinica si medicina de laborator si sunt integistrati de EFLM pe baza tabelului primit de la OBBCSSR in Registrul European al EuSpLM alaturi de medicii cu specialitatea medicina de laborator din Romania si alte state din UE.
  Membrii OBBCSSR care nu indeplinesc cerintele Europene de formare profesionala in CHIMIA CLINICA si medicina de laborator NU sunt inregistrati de EFLM in Registrul European al EuSpLM alaturi de medicii cu specialitatea medicina de laborator din Romania si alte state din UE.
 5. legile se schimba, modifica, actualizeaza permanent, nimic nu este imuabil;
  Presedintele IFCC

https://sgs.calendar.utoronto.ca/degree/Biochemistry,
https://biochemistry.utoronto.ca/person/khosrow-adeli/
Presedintele EFLM https://prabook.com/web/mobile/#!profile/686780
Presedintele OBBCSSR

si-au medicalizat profesiile prin studii la MEDICINA deci una dintre cerintele EFLM poate fi indeplinita printr-un master profesional de laborator medical la UMF uri care contine TOATE disciplinele din TES inclusiv Hematologia daca membrii OBBCSSR nu detin o astfel de diploma.

 1. OBBCSSR nu are atributia legala de a recomanda ceva vreunui membru al OBBCSSR pentru ca fiecare membru al OBBCSSR DECIDE singur ce traseu profesional doreste in viata profesionala.
  Lista cu mastere care a existat si care circula in spatiul public NU este o recomandare a OBBCSSR pentru anumite programe de mastere.
 2. Membrii OBBCSSR care au fost de la început în organizația OBBCSSR sau s-au inscris in OBBCSSR de la infiintare si pana in prezent cu cotizații platite la timp și cu realizarea pregatirii profesionale continue cu puncte EMC, care au incheiat asigurari de malpraxis, care au sustinut la MS examene nationale ca si medicii pentru ,,specialist” si ”principal” MEDICAL, cu specializarea de 4 ani la locul de muncă ca ANGAJAT INTR – UN LABORATOR MEDICAL, au sustinut la MS examenele nationale in primul rand pentru a putea sa existe cresteri salariale in sistemul public iar in sistemul privat sa existe motive pentru negocierea contractului individual de munca; fara “specialist” si “principal” , FARA specializarea de 4 ani ca angajat INTR – UN LABORATOR MEDICAL urmata de promovarea examenului national organizat de MS pentru bbc isti de “ specialist”, salariile bbc istilor din sistemul public si privat ar fi fost SUB salariul asistentului medical si FARA specializarea de 4 ani din Legea 460/2003 nu ar fi fost posibila cresterea salariilor la stat prin Legea 51/2020 si nici nu ar fi fost posibila recastigarea IERARHIEI in laboratoare pentru toti membrii OBBCSSR.
 3. OBBCSSR are obligatia legala sa spuna si sa SOLICITE conform Legii 200/2004 CE nivel de calificare profesionala trebuie indeplinit pentru a exercita LEGAL profesiunea de “bbc ist in sistemul sanitar.”
  OBBCSSR nu are atributie legala sa spuna CUM sa indeplineasca membrii OBBCSSR nivelul cerut de calificare profesionala pentru a exercita profesiunea de “bbc ist in sistemul sanitar “ in conformitate cu legislatia nationala si europeana valabila si cu cerintele EFLM.
  Presedintele IFCC cu profesia de baza chimist si-a medicalizat profesia de baza la Medicina.

https://sgs.calendar.utoronto.ca/degree/Biochemistry,
https://biochemistry.utoronto.ca/person/khosrow-adeli/

Presedintele EFLM cu profesia de baza inginer chimist si-a medicalizat profesia de baza la Medicina.

https://prabook.com/web/mobile/#!profile/686780

Presedintele OBBCSSR cu profesia de baza chimist si-a medicalizat profesia de baza la Medicina prin cursuri post universitare de lunga durata la UMF Bucuresti echivalente cu master si titlul de Doctor in medicina obtinut la UMF Bucuresti.

Fiecare membru al OBBCSSR decide pe baza informatiilor PUBLICE.