Ingrijorarea bbc istilor specialisti si principali privind salariile lor de la bugetul de stat si punctajul acordat de CNAS

OBBCSSR primeste la sediu foarte multe email uri de la membri ai OBBCSSR de la stat si de la privat ingrijorati fiind de impactul lipsei specialitatii fiecaruia dintr-un act legislativ.

Fiecare bbc ist specialist si principal este ingrijorat cum ii afecteaza lipsa specialitatii lui dintr-un act legislativ prezentul si viitorul profesiei de bbc ist din sistemul sanitar.


Fiecare membru al OBBCSSR specialist si principal a invatat singur, autodidact, a muncit 4 -5 ani in laborator, a platit taxa la MS ca sa sustina unul sau mai multe examene in una sau mai multe specialitati.


In luna iulie 2021 bbc istii specialisti si principali in 27 de specialitati constata ca specialitatea/ specialitatile bbc istilor din sistemul sanitar nu exista in niciun act legislativ din Romania.

MS ca “autoritatea centrală în domeniul asistenței de sănătate publică” cf art. 1 HG 144/2010 trebuie sa raspunda public de ce specialitatile bbc istilor din sistemul sanitar pentru care a organizat anual examene nationale nu exista in niciun act legislativ din Romania nici inainte si nici dupa anul 2004.


MS trebuie sa raspunda public care este impactul asupra fiecarui bbc ist a lipsei dintr-un act legislativ a specialitatii fiecarui bbc ist din sistemul sanitar
Specialist in Genetica
Specialist in Bacteriologie
Specialist in Hematologie
Specialist in Imunologie
Specialist in Biochimie
Specialist in chimie sanitara
Specialist in toxicologie medico-legala… etc.

Ministerul Sănătății modifica in 2021 OMS nr. 1509/2008 pentru a introduce noua specialitate “Analize MEDICO – farmaceutice de LABORATOR” astfel încât farmaciștii sa aibă dreptul legal de a lucra la stat ca specialisti în orice laborator din sistemul sanitar nu numai în laboratoarele farmaceutice.


In OMS 1509/2008 exista specialitatea polivalenta” medicina de laborator “ a medicilor dar nu exista cele 14 monospecialitati din specialitatea polivalenta medicina de laborator a bbc istilor din sistemul sanitar.

Ministerul Sănătății a refuzat in iunie si iulie 2021 propunerea OBBCSSR de includere a celor 27 specialități actuale legale ale membrilor OBBCSSR în OMS 1509/2008 astfel incat in continuare cele 27 de specialitati ale bbc istilor din sistemul sanitar nu se regasesc in niciun act legislativ din Romania.

Cum justifica MS salariile de la bugetul de stat – FOTO 1 – pentru bbc istii specialisti si principali care au fost crescute prin Legea 51/2020 promovata de presedintele in exercitiu al OBBCSSR si votata de Parlament daca specialitatile bbc istilor din sistemul sanitar de stat nu exista in nicio lege?


Cum justifica Ministerul Sanatatii punctajul acordat de CNAS in anul 2021 in urma negocierii cu OBBCSSR pentru functiile de bbc isti specialisti si principali stabilite prin Ordin comun al MS si CNAS – FOTO 2 – daca specialitatile bbc istilor din sistemul sanitar de stat si privat care se afla in contract cu CNAS nu exista in nicio lege nici inainte nici dupa anul 2004 ?!