Comisia de Medicina de Laborator a Ministerului Sanatatii

Comisia de Medicină de Laborator a Ministerului Sănătății va decide viitorul profesiilor de biochimist, biolog și chimist în sistemul sanitar la ședința din luna septembrie / octombrie 2021.


OBBCSSR a trimis oficial la Ministerul Sănătății în lunile iulie-august 2021 mai multe adrese la care nu a primit încă răspunsul de la Ministerul Sănătății.
Adresele trimise de OBBCSSR la Ministerul Sănătății se referă în principal la faptul că:

  • nicio specialitate din cele 14 specialități din cadrul specialității medicale medicină de laborator în care Ministerul Sănătății organizează anual examene naționale pentru membrii OBBCSSR ca și pentru medici nu există NOMINALIZATĂ în niciun act legislativ nici înainte nici după înființarea OBBCSSR în anul 2004 (respectiv în data de 24.04.2004);
  • numai în anul 2008 au făcut parte 2 reprezentanți ai OBBCSSR:
    • chimist Constanța Popa,
    • biolog Adriana Protopopescu,
    din componența Comisiei de Medicină de Laborator a Ministerului Sănătății;
  • în conformitate cu art. 3 pct. 4 din OMS nr. 1202/ 2017 membrii Comisiei și Ministerul Sănătății ar trebui sa invite reprezentanții legali ai OBBCSSR la ședința Comisiei de Medicină de Laborator la care vor discuta despre profesiile de biochimist, biolog și chimist în sistemul sanitar, sens în care OBBCSSR a trimis deja o adresă la Ministerul Sănătății cu această solicitare.

Comisia de Medicină de Laborator a Ministerului Sănătății este convocată conform Ordinului nr. 1202/2017 privind înființarea, organizarea și funcționarea comisiilor și subcomisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății cu modificările și completările ulterioare în baza dispoziției ministrului sănătății sau secretarului de stat care coordonează activitatea Direcției generale de asistență medicală și sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății conform alin. (1) art. 4 OMS nr. 1202/2017 pentru a “emite puncte de vedere de specialitate” conform lit. j) alin.(1) art. 5 OMS nr. 1202/2017.


Președintele comisiei “avizează documentele emise de comisia de specialitate sau subcomisie și informează conducerea Ministerului Sănătății despre punctele de vedere de specialitate asumate” conform lit. c) art.7 OMS nr. 1202/2017.


OBBCSSR așteaptă invitația de a participa la ședința Comisiei de Medicină de Laborator a Ministerului Sănătății la care se va discuta despre profesiile de biochimist, biolog și chimist în sistemul sanitar din România, viitorul lor statut profesional și viitoarele drepturi profesionale.