Avantajele EuSpLM in Romania si in Uniunea Europeana

OBBCSSR ofera membrilor sai oportunitatea obtinerii avantantajelor ca posesor al titlului de EuSpLM daca
îndeplinesc cerințele / condițiile înrolării ” în bloc” de către OBBCSSR stabilite de EFLM pentru obtinerea titlului de EuSpLM:

 1. Licenta in bbc conteaza indiferent de durata studiilor universitare ( 3,4,5,6ani) – NU conteaza numarul anilor de la licenta;
 2. Licenta in bbc trebuie completata de un master in domeniul medical ( sau echivalent 1-2 ani la UMF uri)conform Directivei Europene 2005/ 36 – “ o formare in plus” fata de studiile de licenta;
 3. Hematologia poate fi dovedita a fi studiata fie la licenta , fie la master, fie la ambele , fie la studiile de 1-2 ani la UMF uri , fie la toate , fie la specialitatea obtinuta de la MS dupa 4 ani de la angajarea IN SISTEMUL SANITAR conform Legii 460/2003 – dovedirea studierii HEMATOLOGIEI este OBLIGATORIE ! ( daca HEMATOLOGIA a fost studiata la specializarea de 4 ani conform Legii 460/2003 trebuie sa existe obligatoriu si punctul 2.) Calitatea de EuSpLM poate fi obtinuta de catre membrii OBBCSSR care doresc si care indeplineste conditiile impuse de EFLM pe baza plății cotizației anuale la OBBCSSR și a taxei anuale de 125 lei platita la reinregistrarea in EFLM.

Membrii OBBCSSR posesori ai titlului de EuSpLM au urmatoarele avantaje/ beneficii:

 1. NUMAI titularii titlului de EuSpLM inregistrati “ in bloc” de OBBCSSR nu si ceilalti membri ai OBBCSSR vor avea urmatoarea precizare “Titularul este inregistrat de Federatia Europeana de Chimie Clinica si Medicina de laborator ( EFLM ) cu nr …. in Registrul European ca Specialist European in Chimie Clinica si Medicina de laborator ( EuSpLM) alaturi de medicii cu specialitatea medicina de laborator din Romania si din alte state membre ale Uniunii Europene pentru ca Titularul îndeplinește echivalența standardelor europene de formare profesionala ale Federației Europene de Chimie Clinică și Medicină de Laborator (EFLM) publice pe https://www.eflm.eu/site/page/a/1299.” pe:
  • 1.1 certificatul de membru al OBBCSSR ;
  • 1.2 adeverinta de sanctiuni si puncte EMC solicitata obligatoriu de angajatorul public si eliberata obligatoriu de OBBCSSR pentru ocuparea unui post de bbc ist in sistemul sanitar public din Romania.
 2. NUMAI titluarii titlului de EuSpLM inregistrati “ in bloc” de OBBCSSR nu si ceilalti membri ai OBBCSSR “are widely recognised across Europe as individuals with high levels of knowledge, skills and competence.”
 3. NUMAI titluarii titlului de EuSpLM inregistrati “ in bloc” de OBBCSSR nu si ceilalti membri ai OBBCSSR “Achieving recognition extends opportunities for specialists to practice in other EU member states without having ‘compensation measures’ imposed e.g. re-taking of local professional examinations which can delay and detract the individual from professional migration.” The benefits at the time of this agreement are listed here below:
 4. NUMAI titluarii titlului de EuSpLM inregistrati “ in bloc” de OBBCSSR nu si ceilalti membri ai OBBCSSR, asa cum prevede Memorandumul semnat cu EFLM de Presedintele OBBCSSR Doctor in Medicina EuSpLM Constanta Popa, au:

4.1 Free access to ELM Syllabus Course (available from Jan 2022)
4.2 Regular e-mail notifications of al EFLM activities, programmes and opportunities;
4.3 Eligibility to apply for EFLM travel grants* (subordinated ot application’s criteria of each specific EFLM initiative) •
4.4 Eligibility to apply for the ELM Award
4.5 Reduced registration fee to all ELM conferences and courses**
4.6 Free access to ELM webinars;
4.7 Enrolment in the EuSpLM Register for those who meet the Educational and Training ELM Equivalence of Standards (subordinated to the evaluation of the requested documentation by the EFLM Committee “Profession”).

*Please note that starting with January 1st 2020, those who are not members of the EFLM Academy wil not have the access to EFLM webinars and wil not have the opportunityto applyfor EFLM Travel grants.

*This applies to: EFLM Preanalytical conferences, EFLM Strategic Conferences, CELME Symposium, but does not apply to congresses/conferences organized ni collaboration with otherorganizations, such os EuroMedlab.

4.8 Unlimited access to all documents (laboratory standards) of the CLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute) database;
IMPORTANT ! La toate CLSI !!
4.9 Free on-line subscription to CCLM, the official EFLM journal, to Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation and to Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences Journal (some further International Journals will be available soon);

5. NUMAI titluarii titlului de EuSpLM înregistrați “in bloc” de OBBCSSR nu și ceilalți membri ai OBBCSSR au perspectiva reală a obținerii și a altor drepturi profesionale comune tuturor profesioniștilor înregistrați în Registrul European al EuSpLM având în vedere faptul că în Uniunea Europeana NU sunt reglementate prin Directivă Sectorială profesiile de BBC-ist în sistemul sanitar așa cum sunt reglementate profesiile de medic și asistent medical.

MS NU ELIBEREAZĂ CERTIFICATE DE CONFORMITATE cu legislația europeană pentru că NU există Directive europene sectoriale pentru BBC-iștii din sistemul sanitar din Europa dar certificatul EuSpLM ajută la exercitarea profesiei de BBC-ist în sistemul sanitar din Europa.
Presedintele in exercitiu al EFLM Dr Tomris Ozben a absolvit inginerie chimică in anul 1975 ( are profesia de baza ca inginer chimist) și are un doctorat in Biochimie din 1978.

INSA prin medicalizarea profesiei de baza este EuSpLM, chiar PRESEDINTELE EFLM care acorda titlurile de EuSpLM tuturor profesionistilor din UE, inclusiv bbc istilor din sistemul sanitar si medicilor cu specialitatea medicina de laborator din Romania.

https://prabook.com/web/mobile/#!profile/686780