Adresa Presedintelui OBBCSSR catre MS, Administratia Prezidentiala, ANMCS si CMR
Președintele OBBCSSR Doctor în Medicina Constanta Popa a transmis
- Ministrului Sanatatii dl Prof.Univ.Dr. Alexandru Rafila,
- Consilierului prezidential Departamentul de Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale Conf.Univ.Dr. Loreta Paun,
- Autoritatii Naționale de Management al Calității în Sănătate (A.N.M.C.S.) in atenția Domnului Președinte Secretar de Stat Valentin-Florin CIOCAN si Domnului Director General Adjunct Dr. Sorin UNGUREANU,
- Președintelui CMR Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu
o adresă oficială în care a supus atenției oportunitatea ca organizațiile profesionale CMR și OBBCSSR să propună unele modalități concrete de reducere a erorilor și îmbunătățirea calității actului medical prezentate de autorii Doctor în Medicina Constanta Popa și Dr. Georgeta Sorescu în recent apăruta carte la Editura Medicală “Controlul calității rezultatelor analizelor medicale” având în vedere faptul că peste 85% dintre diagnosticele medicale, stabilirea conduitei terapeutice și monitorizarea bolii sunt realizate de către medicii clinicieni pe baza rezultatelor analizelor medicale furnizate de laborator:
1. Documentarea, realizarea si implementarea unui “Chestionar al pacientului” indiferent cum ar fi numit, pus la dispoziția pacientului prin care acesta este informat ÎNAINTE de recoltarea specimenului pentru analiza privind factorii controlabili de către pacient care în ultimele 24 de ore au influența asupra rezultatelor analizelor sale: dieta, exercițiile fizice intense, fumatul, deshidratarea, consumul excesiv de alcool, unele medicamente ingerate, ș.a.
2. Realizarea unui GHID / MANUAL de recoltare de la pacient a eșantioanelor primare pentru analize medicale, oricum ar fi numit și pus la dispoziția medicilor clinicieni și a altor profesioniști din sistemul sanitar;
3. Documentarea, întocmirea, implementarea și urmărirea unor “Indicatori de performanță ai laboratorului medical”, oricum ar fi numit documentul, pentru monitorizarea performanței laboratorului pornind de la realitatea că erorile din faza preanalitică (ÎNAINTE ca eșantioanele pacienților să ajungă în laborator) reprezintă aprox. 70% din erorile care influențează rezultatele analizelor medicale.
Alte modalități concrete de reducere a erorilor și imbunătățirea calității actului medical prezentate de autori în cartea “Controlul calității rezultatelor analizelor medicale“ sunt:
4. Analizarea de către “specialistul din cadrul laboratorului desemnat responsabil de analiza” a rezultatelor obținute la controlul intern și decizia acestuia a acceptării sau respingerii lor conform OMS nr. 1608/2022 Anexa 1 Art. 23 alin.(4).
Decizia este luată de “specialistul din cadrul laboratorului desemnat responsabil de analiza” în urma verificării “impreciziei testului va fi efectuată cu utilizarea pentru calcul a minimum 25 de determinări ale controlului intern conform CLSI – EP 15-A3^5, ISO 15189, Six Sigma-JO Westgard – Six Sigma-JO Westgard = site recunoscut de Clinical Laboratory Improvement Amendments, care pune la dispoziția laboratoarelor clinice regulamente și soluții decizionale; six sigma este o aplicație pentru designul regulilor de control de calitate, în funcție de realitățile fiecărui laborator.” conform cerinței din OMS nr. 1608/2022.
5. Consemnarea și analizarea de către profesioniștii din laborator, după primirea fiecărui raport de evaluare a performanţelor laboratorului de analize medicale, obţinut în urma participării la programele de evaluare externă a calităţii a rezultatelor “controlului calităţii şi măsurile luate pentru îmbunătăţire”conform Art. 25 al OMS nr. 1608/2022.