Garzile membrilor OBBCSSR in specialitatea medicina de laborator

Contractul de garda  al membrilor OBBCSSR in specialitatea medicina la laborator este independent si platit separat de contractul individual de munca de la norma de baza ca bbc ist in sistemul sanitar cu timp integral de munca.

Veniturile actuale reale nete si brute ale membrilor OBBCSSR  sunt  sustinute cu sute de documente detinute de OBBCSSR.La salariul  net lunar aferent normei  de baza cu timp integral a functiei de bbc ist in sistemul sanitar se adauga venitul net ( variabil) obtinut de catre bbc isti din contractul pentru garzi.

(de ex. 50% dintre salariile nete la un SJU sunt peste 7.000 lei net lunar la norma de baza cu timp integral lucrat; la salariul net lunar aferent normei de baza cu timp integral al unui bbc-ist in sistemul sanitar de 11.179 lei se adauga venitul net de 3786 lei  obtinut din contractul pentru garzi,  deci un venit net lunar  de 14.965 lei pentru functia de bbc ist in sistemul sanitar si garzile efectuate in SJU.)

  • In anul 2018 din cei 305 bbc-isti care au declarat  in RUN  ca lucreaza in spitalele judetene, 235 membri ai ObBCSSR au declarat ca efectueaza garzi in specialitatea medicina de laborator in 35 de spitale judetene; 
  • in 2 spitale judetene se efectueaza ture, nu se efectueaza garzi;
  • in 3 spitale judetene bbc istii nu efectueaza garzi.
  • 562 de bbc isti  au declarat sub semnatura si parafa ca efectueaza garzi in specialitatea medicina de laborator la centralizarea formularelor de viza pentru anul 2021.

Biochimistii, biologii și chimiștii pot fi incluși LEGAL în linia de gardă conform art. 34 al OMS nr. 870/2004 actualizat prin OMS nr. 1375/2016 în care este stipulat faptul că ”în linia de gardă organizată în specialitatea medicină de laborator pot fi incluși și biologii, chimiștii și biochimiștii cu norma de bază în laboratorul de analize medicale”.

Textul art. 34 din OMS nr. 870/2004 actualizat prin OMS nr.  1375/2016  NU menționează COMPETENȚA, specialitatea sau gradele profesionale ale biochimiștilor, biologilor și chimiștilor care pot efectua gărzi în specialitatea “medicină de laborator”.  Singurele  condiții menționate expres în textul de lege pentru biochimiștii, biologii și chimiștii care POT efectua gărzi in specialitatea medicina de laborator sunt de a avea:

  • profesia de biochimist, biolog și chimist  

și

  • “norma de bază în laboratorul de analize medicale” ( unde este organizata garda). 

”Liniile de gardă se stabilesc la nivelul fiecărei unități sanitare” conform alin. 3, art.22  din OMS nr. 870/2004 actualizat prin OMS nr. 1375/2016, deci organizarea gărzilor este o decizie managerială INTERNĂ pentru  organizarea gărzilor  în specialitatea “medicină de laborator”.  

Niciun alt medic  care detine o altă specialitate decât medicina de laborator (ex. medic igienist, medic radiolog etc.) NU are dreptul legal de a efectua gărzi în specialitatea medicină de laborator ci numai bbc-istii din sistemul sanitar.

Niciun bbc ist nu a declarat in RUN ca detine specialitatea medicina de laborator.Nicio specialitate a niciunui bbc ist nu exista in nicio lege nici inainte si nici dupa infiintarea OBBCSSR in 24.04.2004. 

Cele 27 de specialități obtinute  legal de la Ministerul Sănătătii ( MS)  de bbc istii din sistemul sanitar  inainte sau după infiintarea OBBCSSR in 24.04.2004 nu constituie ”nivel de calificare în specialitatea medicina de laborator conform conditiilor europene actuale ” (Directiva Europeana  36/2005 art 11 lit.(e) cumulată cu Tematica European Syllabus2020), cerința a Ministerului Sanatatii (MS) necesara a fi indeplinita de bbc-istii din sistemul sanitar cf adresei oficiale a MS nr.7887/7886/27.05.2021.