GARZILE legale in specialitatea “medicina de laborator”

GARZILE legale in specialitatea medicina de laborator sunt efectuate de catre medicii care detin specialitatea “ medicina de laborator” .

Medicii cu specialitatea “ microbiologie medicala” NU au dreptul legal sa efectueze garzi si nici sa valideze rezultate in specialitatea “ medicina de laborator” desi si ei sunt medici “ laborator” asa cum sunt medicii cu specialitatea “ medicina de laborator”.

In afara de medicii cu specialitatea “ medicina de laborator” niciun alt medic cu nicio alta specialitate NU are dreptul legal sa efectueze garzi in specialitatea “ medicina de laborator” desi sunt medici si au studiat la licenta de 6 ani de la medicina toate disciplinele din Tematica European Syllabus ( TES).

GARZILE legale in specialitatea medicina de laborator POT FI EFECTUATE LEGAL si de catre membrii OBBCSSR conform Art. 34 din Anexa la Ordinul MS nr. 870/2004 , cu modificările și completările ulterioare – “În linia de gardă organizată în specialitatea medicină de laborator pot fi incluşi şi biologii, chimiştii şi biochimiştii cu norma de bază în laboratorul de analize medicale.”

Membrii OBBCSSR “pot” efectua garzi organizate de manager in specialitatea “ medicina de laborator” EXCLUSIV in unitatea sanitara in care au norma de baza
dar legal NU sunt obligati sa efectueze garzi (pot refuza sa faca garzi ) in specialitatea “medicina de laborator”.
Angajatorul care organizeaza garzile in specialitatea “ medicina de laborator “ decide legal daca include sau nu in linia de garda organizata in specialitatea “ medicina de laborator “ toti angajatii “bbc isti din sistemul sanitar” membri ai OBBCSSR cu norma de baza in unitatea sanitara respectiva sau sa nu includa niciun bbc ist in linia de garda organizata in specialitatea “ medicina de laborator” mai ales daca exista suficienti angajati medici cu specialitatea medicina de laborator care doresc sa efectueze garzi in specialitatea lor.

Nicio lege actuala valabila nu defineste termenul de “ validare” a rezultatelor analizelor medicale indiferent daca sunt efectuate in timpul garzii din specialitatea “ medicina de laborator” sau sunt efectuate in timpul programului normal de lucru din laboratorul medical.

OBBCSSR a introdus in COR cu codurile aferente functiile de “ bbc ist MEDICAL specialist/ principal” care au dreptul si obligatia parafarii rezultatelor analizelor medicale efectuate in specialitatea pe care o detin legal de la MS ( daca o detin).

Membrii OBBCSSR care nu detin legal de la MS cel putin una dintre cele 28 de specialitati au dreptul de a efectua analize medicale cu competențe și atribuții limitate, numai sub îndrumarea și supravegherea unui biochimist/biolog/chimist medical specialist cu aceeași specialitate sau a unui medic confirmat în specialitatea medicină de laborator sau microbiologie medicală, conform prevederilor art.12” conform art. (1^2) al Legii nr. 460/2003 modificată și completată de Guvernul României prin art. OUG nr. 66/2024, publicată în M.O. partea I nr. 563 din 17 iunie 2024, numai într-un singur compartiment al laboratorului medical cu denumirea corespunzătoare, nominalizată în legile aplicabile, unui singur tip de laborator medical din sistemul sanitar pentru care a studiat disciplinele din Tematica European Syllabus (TES).