Drepturile profesionale

Este UNIC ca pregătire profesională și nivel de calificare fiecare membru al OBBCSSR dar toți membrii OBBCSSR beneficiază în mod egal de drepturile profesionale OBȚINUTE de OBBCSSR pentru membrii săi pe care NU le dețin în baza pregătirii profesionale universitare demonstrate a fi extrem de eterogenă:

  1. Dreptul de a avea o PROFESIE, profesia reglementată de “biochimist/ chimist/ biolog in sistemul sanitar” pentru că pe diplomele de licență ale absolvenților facultăților de biologie și chimie este menționat “ licențiat în biologie “ sau “licențiat în chimie”; nu este menționată pe diploma de licență nicio profesie și în niciun caz pe nicio diplomă de licență eliberată de către facultățile de biologie sau chimie nu există precizată profesia de “biolog / chimist/ biochimist în sistemul sanitar” reglementată de OBBCSSR.
  2. Dreptul de a avea o SPECIALIZARE de 4 ani în sistemul sanitar în baza art. 12 al Legii nr. 460/2003, care NU este obligatorie ca la medicii cu specialitatea medicină de laborator care rămân șomeri cu licența de 6 ani la medicină dacă nu promovează examenul național de intrare în rezidențiatul în “medicina de laborator”;
    SPECIALIZAREA de 4 ani ar trebui realizată conform Legii nr. 460/2003 “ teoretic prin cursuri și prin practică în laboratoarele medicale“ finalizată “cu obținerea diplomei de specialitate, prin susținerea unui examen” ;“specializarea” însă nu se efectuează conform legii ci în baza unei adeverințe cu o vechime de 4 ani ca angajat “biochimist/ biolog / chimist în sistemul sanitar”.
  3. Dreptul de a avea în interesul siguranței pacientului român și european similar medicilor cu specialitatea “medicina de laborator” o pregătire profesională de 9-10 ani (care NU este obligatorie ca la medicii cu specialitatea “medicina de laborator”), stipulată de standardul european al EFLM în medicina de laborator public pe http://www.eflm.eu, pregătire profesională în medicina de laborator demonstrată cu:
  • o diploma de licență în domeniul / profilul biologie / chimie / biochimie care este o pregătire profesională generală valabilă pentru toate ramurile economiei, NU este specifică laboratorului medical/ clinic, pentru care dețin legal nivel de calificare ISCED 6;
  • o diploma de master sau echivalent de 1-2 ani în domeniul laboratorului medical/ clinic care reprezintă o pregătire profesională specifică sistemului sanitar/ “medicina de laborator” numai dacă suplimentul diplomei de master atestă că în timpul studiilor de master au fost studiate disciplinele din Tematica European Syllabus care există încă din anul 2005, cu modificările și completările ulterioare, pentru care dețin legal nivel de calificare ISCED 7;
  • o diploma cu titlul științific de doctor în științe cu o teză de doctorat aplicabilă în domeniul medical/sanitar – medicină, biologie, chimie, biochimie, economie, drept, medicina veterinară etc. – care NU este obligatorie pentru înscrierea în OBBCSSR în vederea exercitării profesiei reglementate de “biochimist/biolog/chimist în sistemul sanitar”, pentru care dețin legal un nivel de calificare ISCED 8 (maxim posibil).
  1. Dreptul de a avea atribuții și responsabilități conform competențelor profesionale și nivelului de calificare corespunzător ISCED 6,7 sau 8.
  2. Dreptul de a parafa rezultatele analizelor efectuate în “specialitate” conform art. 12 al Legii nr. 460/2003 în baza pregătirii specifice pentru sistemul sanitar/ “medicina de laborator” de 9-10 ani și a diplomei unui program de master în domeniul laboratorului medical/ clinic sau echivalent, ”în plus” față de diploma de licență în biologie/ chimie/ biochimie.
  3. Dreptul, în baza pregătirii profesionale specifice în medicina de laborator de 9-10 ani, de a fi înregistrați ca “Specialist European în Medicina de Laborator” (EuSpLM), similar medicilor cu specialitatea medicină de laborator, în Registrul European de Medicină de Laborator, alături de medici din România și din alte state membre ale UE, recunoscut de Ministerul Sănătății prin adresa nr. 1599/1406/2021 pentru membrii OBBCSR cu drepturi profesionale similare pentru o pregătire profesională similară cu cea a medicilor cu specialitatea “medicină de laborator”.
  4. Dreptul de a fi șef de laborator în “spitalele publice și în ambulatorii“ conform alin. (2) articolul 4 al Legii nr. 460/2003 actualizată de Guvern în luna iunie 2024 în interesul siguranței pacientului român și european și în baza altor legi aplicabile.
  5. Dreptul de a putea efectua gărzi în specialitatea medicală “medicina de laborator” la propunerea conducerii unității medicale unde au norma de bază, la fel ca și medicii cu specialitatea “medicina de laborator” în baza pregătirii profesionale specifice de 9-10 ani în “medicina de laborator” conform standardului european pentru medicina de laborator al EFLM public pe http://www.eflm.eu, drept profesional pe care NU îl dețin medicii de laborator cu specialitatea “microbiologie medicală”.
  6. Dreptul profesional de a decide, în baza pregătirii profesionale de 9-10 ani în “medicina de laborator” conform standardului european în “medicina de laborator” al EFLM public pe http://www.eflm.eu, conform Ordinului MS nr. 1301/2007 modificat și completat de Ordinul MS nr. 1608/2022, Anexa 1 Art. 23, în calitate de “specialist din cadrul laboratorului desemnat responsabil de analiza “ “acceptarea sau respingerea rezultatelor obținute la controlul intern“ în urma analizării rezultatelor obținute prin parafarea conform art. 20 al Legii nr. 460/2003 în specialitatea deținută a rezultatelor obținute la efectuarea, conform legii, a controlului intern al calității.
    Decizia este luată de “specialistul din cadrul laboratorului desemnat responsabil de analiză” în urma verificării “impreciziei testului care va fi efectuată cu utilizarea pentru calcul a minimum 25 de determinări ale controlului intern conform CLSI – EP 15-A3^5, ISO 15189, Six Sigma-JO Westgard – Six Sigma-JO Westgard = site recunoscut de Clinical Laboratory Improvement Amendments, care pune la dispoziția laboratoarelor clinice regulamente și soluții decizionale; six sigma este o aplicație pentru designul regulilor de control de calitate, în funcție de realitățile fiecărui laborator.” conform cerinței din Ordinul MS nr. 1301/2007 modificat și completat de Ordinul MS nr. 1608/2022.
  7. Dreptul profesional de a analiza, în baza pregătirii profesionale de 9-10 ani în “medicina de laborator” conform standardului european în “medicina de laborator” al EFLM public pe http://www.eflm.eu, performanța laboratorului după primirea fiecărui raport de evaluare a performanțelor laboratorului de analize medicale, obținut în urma participării la programele de evaluare externă a calității ( EQC) conform Art. 25 al Ordinului MS nr. 1301/2007 modificat și completat de Ordinul MS nr. 1608/2022.
  8. Dreptul profesional de a propune, în baza pregătirii profesionale de 9-10 ani în “medicina de laborator” conform standardului european în “medicina de laborator” al EFLM public pe http://www.eflm.eu, măsuri de îmbunătățire a performanței laboratorului în urma analizării rezultatelor obținute la “controlului calității” (controlul intern al calității – IQC – și controlul extern al calității – EQC) conform Art. 25 al Ordinului MS nr. 1301/2007 modificat și completat de Ordinul MS nr. 1608/2022.
  9. Dreptul profesional de a avea, în baza pregătirii profesionale de 9-10 ani în “medicina de laborator” conform standardului european în “medicina de laborator” al EFLM public pe http://www.eflm.eu, punctaj CNAS crescut de OBBCSSR prin negociere de la 6 puncte în anul 2009 pentru “specialist” și respectiv 8 puncte pentru “principal” la 20 puncte pentru “specialist” și 25 de puncte pentru “principal” începând cu anul 2014 apropiat de punctajul CNAS de 30 de puncte pentru medicul specialist în “medicina de laborator”, pentru care contează conform Ordinului comun MS/CNAS nr. 1857/441/2023 NUMAI certificatul de membru al OBBCSR, nu contează Autorizația de Liberă Practică (ALP).
  10. Dreptul legal al fiecărui “biochimist / biolog /chimist medical specialist” de a asigura activitatea în fiecare compartiment al laboratorului de analize medicale, cu normă întreagă și exclusiv cu competența în domeniul respectiv, îndeplinind astfel cerința CNAS pentru că în caz contrar echipamentul din dotarea laboratorului medical nu va fi punctat de către CNAS și angajatorii membrilor OBBCSSR nu vor primi de la CNAS banii aferenți echipamentului respectiv dacă nu este utilizat de către un specialist.
  11. Dreptul introducerii în COR în anul 2014 prin Ordinul MMFPSPV nr. 190/2014 de către OBBCSSR a funcțiilor de biochimist/ chimist/ biolog MEDICAL specialist și principal la domeniul “Sănătate” grupa de bază 2269 ”Specialiști în domeniul sănătății” ALĂTURI de profesiile MEDICALE :
  • medici neclasificați în grupele de bază anterioare – medici igieniști, medici legiști, medici specialiști psihiatri, medici de expertiză a capacității de muncă;
  • asistenți medicali licențiați ca asistenți medicali specializați inclusiv în specialitatea “ laborator clinic”.
  1. Dreptul încadrării de către OBBCSSR a absolvenților cu titlul de “ licențiat în biologie” sau “ licențiat în chimie” ca “personal medico – sanitar” în Normele CO-CA valabile, introdus și declarat de OBBCSSR în legislația valabilă în baza profesiei reglementate de OBBCSSR de “biochimist/biolog/chimist în sistemul sanitar” și în corelație cu celelalte drepturi profesionale legale obținute de OBBCSSR pentru membrii săi.
  2. Recâștigarea ⁠IERARHIEI în laboratoare față de asistenții medicali licențiați cu licență la medicină, inclusiv în specialitatea “laborator clinic” în toate tipurile de laboratoare din sistemul sanitar public și privat și recâștigarea coeficientului de salarizare la stat PESTE coeficientul asistentului medical licențiat prin Legea nr. 51/2020 care a modificat Legea nr. 153/2017 a salarizării din sistemul sanitar public.