Puncte EMC

  1. Fiecare membru al OBBCSSR este responsabil de propria pregătire profesională continuă pe care o cuantifică individual pe formularul de solicitare a vizei pentru anul respectiv. NU se mai trimit la OBBCSSR solicitări de creditări individuale ale manifestărilor științifice la care membrii OBBCSSR participă / vor participa.
  2. Conform legii fiecare membru al OBBCSSR este obligat să acumuleze pentru viza anuală a OBBCSSR 200 puncte EMC în 5 ani sau 40 puncte EMC anual. 
  3. Orice participare la orice manifestare științifică utilă oricărui membru în demonstrarea competenței de a exercita profesia de biolog / biochimist / chimist în sistemul sanitar, pot fi  cuantificate individual cu puncte EMC pentru  obținerea vizei OBBCSSR pentru anul calendaristic următor.
  4. Punctele EMC sunt:
    • fie calculate de fiecare membru al OBBCSSR pe baza agendei organizatorilor (o oră = 1 punct EMC, maxim 6 puncte EMC/zi), maxim 30 puncte EMC pentru orice manifestare științifică) indiferent de durata manifestării științifice (mai mult de 7 zile);
    • fie existente pe documentul de participare la respectiva manifestare științifică eliberat de către organizator/organizatori, furnizorul / furnizori. 
    • Numărul de puncte EMC este asumat juridic de către fiecare membru al OBBCSSR sub semnătură și parafă pe Declarația pe propria răspundere la solicitarea vizei pentru anul respectiv.
  5. Furnizorii de puncte EMC pentru membrii OBBCSSR sunt publici pe www.obbcssr.ro la rubrica EMC. Fiecare membru al OBBCSSR consultă individual site-ul furnizorului de puncte EMC, selectează manifestările științifice care îl interesează în cariera profesională și participă individual la manifestările științifice care îl interesează furnizate de instituțiile / organizațiile nominalizate public pe www.obbcssr.ro.
  6. Punctele EMC reportabile până la epuizarea lor în anul 2024 – rămân valabile până la epuizare în maxim 5 ani de la obținerea lor (art. 6 alin. 1 Anexa 1 OMS 1301/2007) TOATE punctele EMC REPORTABILE obținute de membrii OBBCSSR anterior anului 2022  (de la examenul de grad specialist sau principal, master profesional, publicare de carte, articole științifice).
  7. Puncte EMC nereportabile:
    • absolvirea unui program master profesional  = 30 credite EMC;
    • obținerea gradului specialist = 40 credite EMC;
    • obținerea gradului principal = 40 credite EMC;
    • obținerea titlului de doctor în științe (medicină, biologie sau chimie)  = 40 credite EMC;
    • Webinariile IFCC și EFLM sunt creditate cu 6 puncte EMC indiferent de durata în minute dintr-o zi dacă agenda este aplicabilă tipurilor de laboratoare din sistemul sanitar în care lucrează membrii OBBCSSR.
  • publicarea de:
    1. articole științifice în reviste de specialitate românești agreate de OBBCSSR sau internaționale, catalogate BDI și ISI, după cum urmează:
      • capitole de cărți în tratate de medicină – 30 de credite pentru un capitol sub 100 de pagini și 40 de credite pentru un capitol de peste 100 de pagini, ca unic autor;
      • carte sau monografie medicală – 40 de credite pentru o carte, ca unic autor;
      • traduceri de carte medicală – 30 de credite pentru o carte, ca unic traducător;

Note:

  1. existența a 2 sau mai mulți autori pentru un articol într-o publicație medicală agreată de OBBCSSR sau a unui capitol ori unei cărți publicate la o editură agreată de OBBCSSR duce la împărțirea procentuală a creditelor acordate la numărul de autori menționați pentru capitolul sau cartea respectivă; autorul principal primește suplimentar 25% din punctajul celorlalți autori; prin autor principal se înțelege primul, ultimul sau autorul de corespondență sau toți dacă este stipulat că autorii au contribuit în mod egal;
  2. un articol publicat în mai multe reviste se creditează o singură dată;
  3. publicarea de rezumate ale unor comunicări prezentate la manifestări științifice nu se creditează suplimentar față de lucrarea comunicată;
  • acordarea de puncte EMC pentru:
    • participarea membrilor OBBCSSR în comisiile de examen/concurs pentru posturile de biochimist, biolog și chimist în sistemul sanitar, pentru ocuparea funcției de șef de laborator de către un biochimist/biolog/chimist din sistemul sanitar, pentru titlul profesional de specialist sau pentru gradul profesional principal și de contestații după cum urmează:
      1. 40 puncte – credite EMC pentru funcția de președinte al comisiei de examen/ concurs pentru posturile de biochimist, biolog și chimist în sistemul sanitar, pentru titlul profesional de specialist sau pentru gradul profesional principal;
      2. 30 puncte – credite EMC pentru funcția de vicepreședinte al comisiei de examen/concurs pentru posturile de biochimist, biolog și chimist în sistemul sanitar, pentru titlul profesional de specialist sau pentru gradul profesional principal;
      3. 20 puncte – credite EMC pentru funcția de membru al comisiei de examen/concurs pentru posturile de biochimist, biolog și chimist în sistemul sanitar, pentru titlul profesional de specialist sau pentru gradul profesional principal, pentru ocuparea funcției de șef de laborator sau al comisiei de contestații;
      4. 10 puncte – credite EMC pentru funcția de secretar al comisiei de examen concurs pentru posturile de biochimist, biolog și chimist în sistemul sanitar, pentru titlul profesional de specialist sau pentru gradul profesional principal sau al comisiei de contestații.
    • participarea membrilor OBBCSSR ca îndrumători de stagiu practic (6 luni) pentru biochimiștii biologii și chimiștii debutanți (în baza unui contract de stagiu practic conform Legii nr. 335/2013, cu modificările și completările ulterioare și HG nr. 473/2014, cu modificările și completările ulterioare) se acordă 40 puncte – credite EMC.