Puncte EMC in anul 2021 pentru anul 2022

În anul 2021 (în curs) există încă numeroase manifestări științifice care vor avea loc.

OBBCSSR a informat toți membrii săi care sunt site-urile furnizorilor de EMC pentru membrii OBBCSSR care sunt prezentați din nou in acest email – citește AICI.
CPSIL a OBBCSSR a creditat deja numeroase manifestări științifice – citește AICI lista.

OBBCSSR nu organizează în anul 2021 nici online nici cu prezență fizică Conferința anuală a OBBCSSR din motivul anunțat deja al lipsei interesului membrilor OBBCSSR de a prezenta minimum 18 lucrări științifice pentru un program de 6 ore care să permită creditarea manifestării științifice cu 6 puncte EMC.

Dacă există membri ai OBBCSSR dispuși să prezinte 18 lucrări științifice la o Conferință Națională a OBBCSSR sunt rugați să le trimită titlul pe adresa de email presedinte@obbcssr.ro și BExN va lua o decizie privind posibilitatea organizării unei viitoare Conferințe Naționale a OBBCSSR.

Revista Română de Laborator Medical (RRLM), revista oficială a OBBCSSR nu se mai publică din același motiv al lipsei interesului membrilor OBBCSSR de a publica articole în RRLM, deci nu mai există începând cu anul 2021 posibilitatea acumulării celor 10 credite EMC din abonamentul gratuit al RRLM.

Abonamentele la alte reviste medicale de laborator sunt creditate după cum urmează – citește AICI.

Programele de master absolvite până în anul 2021 inclusiv sunt creditate cu 150 de puncte EMC reportabile până la epuizarea lor. Programele de master absolvite începând cu anul 2022 nu se mai creditează cu puncte EMC.

Toate webinar-iile IFCC și EFLM gratuite sau cu plată sunt creditate cu 6 puncte EMC (indiferent de durata în ore dintr-o zi) deoarece OBBCSSR este membru afiliat al IFCC și EFLM.

Toate manifestările științifice care aparțin altor furnizori de EMC în afară de IFCC și EFLM primesc creditarea internațională de 1 punct EMC = 1 ora de manifestare științifică creditată de OBBCSSR sau dacă a fost participare individuală punctele EMC sunt calculate individual de fiecare membru și asumate sub semnătură și parafă.

TOATE examenele naționale susținute de către membrii OBBCSSR până în anul 2021 INCLUSIV beneficiază în continuare de puncte EMC gratuite după cum urmează:

  • 150 puncte EMC examen titlu profesional de specialist reportabile pentru următorii 3 ani și 3 trimestre până în anul 2025 ultimul trimestru;
  • 200 puncte EMC examen de grad principal reportabile în următorii 5 ani deci maximum până în anul 2026 inclusiv.

Începând cu anul viitor, anul 2022, examenele naționale ale membrilor OBBCSSR nu mai primesc puncte EMC gratuite pentru că:

  • este posibil ca MS să desființeze examenele naționale pentru BBC-iștii din sistemul sanitar după cum au elaborat deja titlul IX în 2017 și titlul VIII în 2019 FĂRĂ actuala specializare legală de 4 ani – citeste AICI Titlul IX elaborat de MS in 2017 pe ascuns de OBBCSSR;
  • dacă vor exista în continuare în viitor examene naționale pentru BBC-iști nu vor fi obligatorii așa cum nu sunt obligatorii nici acum; BBC-iștii pot lucra în laboratoare și acum și în viitor fără a avea examene naționale la MS și fără a fi specialiști (pot lucra și acum ca executanți de tehnici);
  • este posibil ca MS sa desființeze complet OBBCSSR pentru ca profesiile de BBC în sistemul sanitar din România sa fie dereglementate ca în Bulgaria (intra în laborator și lucrează oricine vrea), deoarece în Titlul IX elaborat de MS în 2017 nu exista nici măcar o singură dată denumirea OBBCSSR.

MS face LEGEA deci nimeni nu poate controla ce LEGI va face MS pentru BBC-iștii din sistemul sanitar.