NOUTATI

OBBCSSR - invingem impreuna!

 

NU NE LASAM UMILITI!

 

 

DE CE SUNTEM UMILITI?

 

 

Examene Specialitati

 

 

COTIZATIE

 

 

COMUNICATE DE PRESA


»Nr. 1090/24.09.2018 cu titlul  Corpul profesional OBBCSSR solicită păstrarea dreptului câștigat pentru membri săi - 82% din salariul medicului specialist. Apasa  AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR»Nr. 426/13.04.2018 cu titlul Scrisoare deschisa adresata Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii și Justitiei Sociale. Protest impotriva umilirii profesiilor noastre. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR


»Nr. 280/08.03.2018 cu titlul Dublarea salariilor TUTUROR profesionistilor din laboratoarele de analize medicale la 01.03.2018. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 233/01.03.2018 cu titlul Corpul profesional OBBCSSR solicita Comisiei de Munca a Camerei Deputatilor un coeficient de salarizare de 3,75 % egal pentru toti biochimistii, biologii si chimistii din sistemul sanitar. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 223/28.02.2018 cu titlul Votul deputatilor din Comisia pentru Sanatate invrajbeste chimistii, biochimistii si biologii din sistemul sanitar. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 211/26.02.2018 cu titlul Scrisoare deschisa catre membrii Camerei Deputatilor. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 

»Nr. 201/25.02.2018 cu titlul Inechitatea salarizarii chimistilor, biochimistilor si biologilor din sistemul sanitar are sanse reale de a fi rezolvata in Parlament. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 193/22.02.2018 cu titlul Corpul profesional al chimistilor, biochimistilor si biologilor din sistemul sanitar solicita Parlamentului completarea OUG nr. 91/2017. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 

»Nr. 174/19.02.2018 cu titlul Corpul profesional al Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor din Sistemul Sanitar din Romania solicit Guvernului emiterea unei OUG pentru salarizarea corespunzatoare responsabilitatilor profesionale ale membrilor sai. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 


CONCENTRAREA UNOR SPECIALITATI

PROFESII MEDICALE

REVISAL SI OCUPATII MEDICALE

CHIMISTI MEDICALI

   »Importanta chimistilor medicali

BIOCHIMISTI MEDICALI

   »Importanta biochimistilor medicali

BIOLOGI MEDICALI

   »Importanta biologilor medicali

 


 

ACTIUNI ARMONIZARE


 

CALIFICĂRI  PROFESIONALE  ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ:

 

Directiva 36/CE/2005 a PARLAMETULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale stabileşte condiţiile de acces la aceeaşi profesie şi de exercitare a aceleiaşi profesii într-un stat membru al Uniunii Europene.

OBBCSSR este în România autoritate competentă  de reglementare a exercitării profesiilor de biolog, chimist şi biochimist în sistemul sanitar conform legii 200/2004 .

citeste aici continuarea...

 

Art.13 Condiţiile de recunoaştere, Directiva 36/CE/2005

 

Art.14 Măsuri de compensare, Directiva 36/CE/2005

 

Până în prezent biologii, biochimiştii şi chimiştii  din România au solicitat să lucreze în sistemul sanitar din Italia, Anglia şi Franţa. Ceea ce trebuie să  cunoască biologii, biochimiştii si chimiştii  care doresc să  lucreze în aceste ţări sunt  următoarele:

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Italia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Anglia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Franţa

 OBBCSSR

Masterate

„Masteratul profesional este orientat preponderent spre formarea competenţelor profesionale”. (lit. a) alin. 1 art. 154 Legea nr. 1/2011) pentru demonstrarea  „competenţei necesare pentru efectuarea analizelor de laborator” (alin. 1 art. 1 Legea nr. 460/2003):

-          Competenta pentru efectuarea analizelor de laborator medical

-          Competenta de a fi “ sef de laborator”

-          Competenta de a fi “ manager al calitatii”

-          Competenta de a efectua analize in timpul garzilor sau turelor dirijate in afara specialitati medicale

 

Fiecare absovent al ciclulului I Bologna care doreste sa devina membru al OBBCSSR decide care masterat profesional  il pregateste teoretic si practic pentru cariera profesionala pe care doreste sa o dezvolte in laboratoarele medicale.

 

Ordinul 4151/2010 privind diploma de masterat si suplimentul la diploma solicită facultatilor sa informeze masteranzii  asupra “ compententelor asigurate prin programul de studii”, conform Registrului National al Calificarilor din Invatamantul Superior.

 

” Unele facultăți de Medicină și unele facultăți de Biologie organizează masterate cu tematică actualizată conform tematicii European Syllabus aplicată în toate țările membre UE.

Masteranzii trebuie să se informeze de pe site-urile  facultăților de medicină și biologie care sunt masteratele ce li se potrivesc pentru dezvoltarea unei cariere profesionale în cadrul laboratorului medical.

Facultățile sunt obligate prin lege să menționeze pe suplimentul diplomei de masterat competențele profesionale pe care le conferă absolvirea unui masterat și răspund de veridicitatea informațiilor furnizate la înscriere masteranzilor referitoare la masteratele organizate și competențele conferite de acestea.

Absolvenții masteratelor de profil medical se înscriu în OBBCSSR după îndeplinirea tuturor condițiilor legale în vigoare la data solicitării înscrierii.

Organizația profesională este responsabilă de:

-          monitorizarea pregătirii profesionale continue;

-          asigurarea permanentă a competenței membrilor săi  în interesul siguranței pacientului;

-          oferirea unor puncte de vedere ale Comisiei de Etică în cazul existenței reclamațiilor referitoare la furnizarea unor rezultate de analizelor medicale efectuate de către membrii săi.

Țările membre UE și EFLM (European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine)  au solicitat Parlamentului European armonizarea pregătirii profesionale a tuturor specialiștilor din laboratoarele medicale (medici, biologi, biochimiști, chimiști, farmaciști) conform Directivei 55/2013 în interesul siguranței pacientului și pentru practicarea liberă a profesiei în orice țară membră UE la același standard de competență.

Titlul propus pentru toți specialiștii care lucrează în laboratoarele medicale (medici, biologi, biochimiști, chimiști, farmaciști) este ”specialist european în medicină de laborator”.


Informatii referitoare la tematica European Syllabus, exercitarea profesiilor de biolog, biochimist si chimist in tarile membre ale UE  precum si la armonizarea pregătirii profesionale a specialiștilor din laboratoarele medicale:

- 1.1_The_EC4_European_syllabus.pdf

1_CCLM_2015-Oosterhuis.pdf

- V9_Common_Training_Framework_for_specialists_in_Laboratory_Medicine.pdf