NOUTATI

OBBCSSR - invingem impreuna!

 

NU NE LASAM UMILITI!

 

 

DE CE SUNTEM UMILITI?

 

 

Examene Specialitati

 

 

COTIZATIE

 

 

COMUNICATE DE PRESA


»Nr. 1090/24.09.2018 cu titlul  Corpul profesional OBBCSSR solicită păstrarea dreptului câștigat pentru membri săi - 82% din salariul medicului specialist. Apasa  AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR»Nr. 426/13.04.2018 cu titlul Scrisoare deschisa adresata Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii și Justitiei Sociale. Protest impotriva umilirii profesiilor noastre. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR


»Nr. 280/08.03.2018 cu titlul Dublarea salariilor TUTUROR profesionistilor din laboratoarele de analize medicale la 01.03.2018. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 233/01.03.2018 cu titlul Corpul profesional OBBCSSR solicita Comisiei de Munca a Camerei Deputatilor un coeficient de salarizare de 3,75 % egal pentru toti biochimistii, biologii si chimistii din sistemul sanitar. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 223/28.02.2018 cu titlul Votul deputatilor din Comisia pentru Sanatate invrajbeste chimistii, biochimistii si biologii din sistemul sanitar. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 211/26.02.2018 cu titlul Scrisoare deschisa catre membrii Camerei Deputatilor. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 

»Nr. 201/25.02.2018 cu titlul Inechitatea salarizarii chimistilor, biochimistilor si biologilor din sistemul sanitar are sanse reale de a fi rezolvata in Parlament. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 193/22.02.2018 cu titlul Corpul profesional al chimistilor, biochimistilor si biologilor din sistemul sanitar solicita Parlamentului completarea OUG nr. 91/2017. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 

»Nr. 174/19.02.2018 cu titlul Corpul profesional al Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor din Sistemul Sanitar din Romania solicit Guvernului emiterea unei OUG pentru salarizarea corespunzatoare responsabilitatilor profesionale ale membrilor sai. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 


CONCENTRAREA UNOR SPECIALITATI

PROFESII MEDICALE

REVISAL SI OCUPATII MEDICALE

CHIMISTI MEDICALI

   »Importanta chimistilor medicali

BIOCHIMISTI MEDICALI

   »Importanta biochimistilor medicali

BIOLOGI MEDICALI

   »Importanta biologilor medicali

 


 

ACTIUNI ARMONIZARE


 

CALIFICĂRI  PROFESIONALE  ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ:

 

Directiva 36/CE/2005 a PARLAMETULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale stabileşte condiţiile de acces la aceeaşi profesie şi de exercitare a aceleiaşi profesii într-un stat membru al Uniunii Europene.

OBBCSSR este în România autoritate competentă  de reglementare a exercitării profesiilor de biolog, chimist şi biochimist în sistemul sanitar conform legii 200/2004 .

citeste aici continuarea...

 

Art.13 Condiţiile de recunoaştere, Directiva 36/CE/2005

 

Art.14 Măsuri de compensare, Directiva 36/CE/2005

 

Până în prezent biologii, biochimiştii şi chimiştii  din România au solicitat să lucreze în sistemul sanitar din Italia, Anglia şi Franţa. Ceea ce trebuie să  cunoască biologii, biochimiştii si chimiştii  care doresc să  lucreze în aceste ţări sunt  următoarele:

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Italia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Anglia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Franţa

 OBBCSSR

Legea de reglementare

Legea de reglementare a exercitarii profesiilor de chimist,biochimist si biolog in sistemul sanitar din Romania

 

Profesiile noastre, ale membrilor OBBCSSR (chimisti, biochimisti, biologi),  sunt reglementate de legea 460/2003 EXCLUSIV pentru sistemul sanitar.

Exercitarea profesiunilor de chimist, biochimist si biolog in sistemul sanitar ESTE reglementata in Romania de legea 460/2003 emisa de Parlamentul Romanieivezi Doc. Legea 460/ 2003

Ordinul Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor în sistemul sanitar din România (OBBCSSR) este infiintat si functioneaza legal din anul 2004, are o experienta de 14 ani, cu 7 ani mai putin decat Colegiul Medicilor din Romania.

Absolventii facultatilor  cu diploma de licenta in  chimie, biochimie si biologie pot lucra si lucreaza in numeroase domenii ale economiei: invatamant, cercetare, industrie, agricultura, mediu, etc.

Absolventii facultatilor  cu diploma de licenta in  chimie, biochimie si biologie care aleg sa lucreze in domeniul sanitar in diferite tipuri de laboratoare urmeaza o pregatire post universitara specifica fiecarui tip de laborator din domeniul sanatate.vezi Doc. Tipurile laboratoarelor din sanatate in care lucreaza chimisti,biologi si biochimisti.

Activitatea fiecarui tip de laborator este reglementata de o lege speciala. vezi Doc. Legile care reglementeaza activitatea din diferite tipuri de laboratoare din domeniul sanitar

Exercitarea profesiunilor de chimist, biochimist si biolog in sistemul sanitar ESTE reglementata in Romania de legea 460/2003 emisa de Parlamentul Romaniei si este demonstrata de faptul ca:

»  angajatorii trebuie sa depuna la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau a Mun  Bucuresti  CERTIFICATELE de MEMBRU vizate la zi de catre OBBCSSR ale tuturor angajatilor chimisti, biochimisti, biologi vezi Doc. Formular privind personalul medico-sanitar chimisti/biochimisti/biologi MEDICALI;

» pentru obtinerea punctajului aferent in vederea decontarii analizelor medicale vezi Doc. Punctajul CNAS

»  Sustinerea examenelor nationale organizate de MS pentru obtinerea gradelor profesionale

de catre chimistii, biochimistii care lucreaza in sistemul sanitar se face legal in baza conditiilor stipulate anual in Publicatia de examen; principala conditie a MS pentru sustinerea examenului este detinerea CERTIFICATULUI DE MEMBRU al OBBCSSR vizat la zi – vezi Doc. Publicatia de examen 2017;

»  pentru a putea lucra un chimist, biochimist sau biolog in sistemul sanitar din alta tara, trebuie sa trimita un dosar care cuprinde obligatoriu CERTIFICATUL DE MEMBRU al OBBCSSR vizat la zi si ADEVERINTA DE SANCTIUNI DISCIPLINARE.

Chimistii, biochimistii, biologii cu diploma de licenta in chimie, biologie, biochimie pot lucra nu numai in domeniul sanitar ci si in alte domenii ale  economiei: mediu, invatamant, agricultura, etc.

 OBBCSSR NU reglementeaza  exercitarea profesiunilor de chimist, biochimist, biolog DECAT pentru sistemul sanitar , NU si pentru alte domenii ale  economiei: mediu, invatamant, agricultura, etc.

OBBCSSR reglementeaza NUMAI exercitarea profesiunilor de chimist, biochimist, biolog in sistemul sanitar.

Profesiunile de chimist, biochimist, biolog pot fi exercitate in sistemul sanitar si fara CERTIFICAT de MEMBRU al OBBCSSR deoarece in COR exista functiile/ocupatiile de biolog/chimist biochimist daca angajatorul accepta angajarea fara drepturile obtinute de OBBCSSR pentru membrii sai.