NOUTATI

OBBCSSR - invingem impreuna!

 

NU NE LASAM UMILITI!

 

 

DE CE SUNTEM UMILITI?

 

 

Examene Specialitati

 

 

COTIZATIE

 

 

COMUNICATE DE PRESA


»Nr. 1090/24.09.2018 cu titlul  Corpul profesional OBBCSSR solicită păstrarea dreptului câștigat pentru membri săi - 82% din salariul medicului specialist. Apasa  AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR»Nr. 426/13.04.2018 cu titlul Scrisoare deschisa adresata Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii și Justitiei Sociale. Protest impotriva umilirii profesiilor noastre. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR


»Nr. 280/08.03.2018 cu titlul Dublarea salariilor TUTUROR profesionistilor din laboratoarele de analize medicale la 01.03.2018. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 233/01.03.2018 cu titlul Corpul profesional OBBCSSR solicita Comisiei de Munca a Camerei Deputatilor un coeficient de salarizare de 3,75 % egal pentru toti biochimistii, biologii si chimistii din sistemul sanitar. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 223/28.02.2018 cu titlul Votul deputatilor din Comisia pentru Sanatate invrajbeste chimistii, biochimistii si biologii din sistemul sanitar. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 211/26.02.2018 cu titlul Scrisoare deschisa catre membrii Camerei Deputatilor. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 

»Nr. 201/25.02.2018 cu titlul Inechitatea salarizarii chimistilor, biochimistilor si biologilor din sistemul sanitar are sanse reale de a fi rezolvata in Parlament. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 193/22.02.2018 cu titlul Corpul profesional al chimistilor, biochimistilor si biologilor din sistemul sanitar solicita Parlamentului completarea OUG nr. 91/2017. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 

»Nr. 174/19.02.2018 cu titlul Corpul profesional al Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor din Sistemul Sanitar din Romania solicit Guvernului emiterea unei OUG pentru salarizarea corespunzatoare responsabilitatilor profesionale ale membrilor sai. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 


CONCENTRAREA UNOR SPECIALITATI

PROFESII MEDICALE

REVISAL SI OCUPATII MEDICALE

CHIMISTI MEDICALI

   »Importanta chimistilor medicali

BIOCHIMISTI MEDICALI

   »Importanta biochimistilor medicali

BIOLOGI MEDICALI

   »Importanta biologilor medicali

 


 

ACTIUNI ARMONIZARE


 

CALIFICĂRI  PROFESIONALE  ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ:

 

Directiva 36/CE/2005 a PARLAMETULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale stabileşte condiţiile de acces la aceeaşi profesie şi de exercitare a aceleiaşi profesii într-un stat membru al Uniunii Europene.

OBBCSSR este în România autoritate competentă  de reglementare a exercitării profesiilor de biolog, chimist şi biochimist în sistemul sanitar conform legii 200/2004 .

citeste aici continuarea...

 

Art.13 Condiţiile de recunoaştere, Directiva 36/CE/2005

 

Art.14 Măsuri de compensare, Directiva 36/CE/2005

 

Până în prezent biologii, biochimiştii şi chimiştii  din România au solicitat să lucreze în sistemul sanitar din Italia, Anglia şi Franţa. Ceea ce trebuie să  cunoască biologii, biochimiştii si chimiştii  care doresc să  lucreze în aceste ţări sunt  următoarele:

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Italia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Anglia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Franţa

 OBBCSSR

OBBCSSR

VA RUGAM CITITI CU ATENTIE INTREBARILE SI RASPUNSURILE DE LA ACEASTA RUBRICA INAINTE DE A  ADRESA O INTREBARE ASEMANATOARE  PE EMAIL


1.  Pot lucra ca biolog/chimist/biochimist și  într-un laborator de analize medicale din sistemul privat fără certificat de membru al OBBCSSR?
Răspuns:
Da, puteți lucra fără certificat de membru al OBBCSSR în sistemul sanitar privat dacă un angajator acceptă să vă angajeze fără drepturile profesionale obținute de OBBCSSR pentru membrii săi.

2.  Pot lucra ca biolog/chimist/biochimist și  într-un laborator de analize medicale din sistemul public fără certificat de membru al OBBCSSR?
Răspuns:
Nu puteți lucra fără certificat de membru al OBBCSSR în sistemul sanitar public deoarece statul trebuie să ofere asiguraților care plătesc și susțin sistemul sanitar public accesul la servicii medicale și de laborator la înalte standarde de calitate și competență.
În sistemul sanitar public posturile de chimist/biochimist/biolog sunt scoase la concurs similar cu posturile de medic și asistent medical, colegii din laborator ai biologilor, chimiștilor și biochimistilor conform OMS 869/2015.
Conform OMS 869/ 2015 , candidații pentru un post de chimist/biochimist/biolog trebuie să prezinte angajatorului un dosar profesional care conține pe lângă alte documente:
•     certificatul de membru al OBBCSSR;
•     adeverința de sancțiuni profesionale date de corpul profesional OBBCSSR pentru erorile profesionale săvârșite în exercitarea profesiunii în sistemul sanitar .

3.  Pot sustine examen de grad specialist si /sau principal fara certificat de membru al OBBCSSR?
Răspuns:
Nu puteti sustine examene de grade profesionale ( specialist sau principal) fara certificatul de membru al OBBCSSR.
Incepand din anul 2012 prezentarea certificatului de membru al OBBCSSR la dosarul de examen este una dintre conditiile precizate de Ministerul Sanatatii in Publicatia de examen.

4.  Se pot organiza cursuri postuniversitare de 1-2 luni pentru a obtine competente in diverse specialitati?
Răspuns:
Am trimis o adresa Ministerului Sanatatii in acest sens. Asteptam raspuns.

5. Poate organiza OBBCSSR anual  un  curs gratuit pentru fiecare dintre cele 28 de specialitati in care lucreaza membrii OBBCSSR?
Răspuns:
Corpul profesional OBBCSSR nu are dreptul legal de a organiza niciun fel de curs – gratuit sau cu plata.
Comisia Profesional Stiintifica a OBBCSSR crediteaza cursurile organizate de universitatile de medicina si de catre ONG-uri, cursuri care au fost trimise periodic pe e mail tuturor membrilor cu adrese de email actualizate in baza de date. Incepand cu luna martie 2018 cursurile postuniversitare creditate vor fi publicate pe pagina www.obbcssr.ro.

6. Diploma de master ofera competenta de a lucra in laboratorul de analize medicale?
Răspuns:
Conform lit a), art.154 (1) din Legea 1/2011 masterul profesional  este ”orientat preponderent spre formarea competentelor profesionale”  si este o conditie obligatorie de indeplinit pentru inscrierea in OBBCSSR pentru a putea demonstra, conform legii ”competenta necesara pentru  efectuarea analizelor de laborator”, cerinta alin1), art.1 L460/2003.

7. De ce specialitatea  biologilor, biochimistilor si chimistilor care lucreaza in laboratorul de analize medicale propusa Ministerului Sanatatii  de OBBCSSR are  denumirea de ”Chimie clinica”?
Răspuns:
Forul international se numeste ”Federatia internationala de Chimie clinica si  Medicina de Laborator”.
Deoarece specialitatea nu putea sa aiba denumirea de ”Medicina de laborator”din motive cunoscute, denumirea trebuie sa fie ”chimie clinica” iar practicienii acestei specialitati se numesc ”chimisti clinicieni”.
Orice alta denumire propunem pentru a fi agreata trebuie sa aiba o referinta internationala.

8. Care sunt conditiile de inscriere pentru a sustine examen in specialitatea  ”Chimie clinica”?
Răspuns:
In acest moment OBBCSSR asteapta aprobarea MS pentru aceasta specialitate.
Ca si in cazul celor doua specialitati introduse in ultimii ani de MS la propunerea OBBCSSR, respectiv ”managementul calitatii in laboratoarele de analize medicale” si ” embriologie”
conditiile de inscriere pentru a sustine examen in specialitatea  ”Chimie clinica” vor fi stabilite de catre MS in colaborare cu OBBCSSR.

9. Unde este accesibila  bibliografia indicata pentru examenul  de grad profesional in specialitatea  ”managementul calitatii in laboratoarele de analize medicale” ?
Răspuns:
Bibliografia indicata pentru examenul  de grad profesional in specialitatea  ”managementul calitatii in laboratoarele de analize medicale” este alcatuita si din legi, standarde, norme – in vigoare, care se gasesc in fiecare laborator de analize medicale acreditat, pe internet sau la ASRO.

10. Vom  putea sustine examene de specialitate la un interval mai scurt de timp dupa sustinerea unui examen de grad profesional ? 

Răspuns:
Am trimis o adresa Ministerului Sanatatii in acest sens. Asteptam raspuns.

11. De ce nu se emite un act normativ care sa   stabileasca ce reprezinta ”competenta necesara pentru  efectuarea analizelor de laborator” cerinta alin1), art.1 L460/2003?
Răspuns:
Corpul profesional OBBCSSR a transmis propunerile la Proiectul de lege  privind exercitarea profesiilor din domeniul de sanatate printre care si un articol al textului de lege prin care sa fie explicata clar ce reprezinta ”competenta necesara pentru  efectuarea analizelor de laborator”.

12. Biologii, biochimistii si chimistii sunt considerati cadre medicale de Ministerul sanatatii?
Răspuns:
Da, biologii, chimiștii și biochimiștii în sistemul sanitar din România sunt  considerați ”personal  medico – sanitar” în Ordinul comun al Ministerului Sănătății nr. 196 din 01.03.2017  și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr.139 din 27.02.2017 (Anexa 19 Cap. II), alaturi de medici – vezi rubricile ”Chimisti/biochimisti/biologi MEDICALI” de pe pagina www.obbcssr.ro.

13. Pot valida rezultatele analizelor medicale si din alte domenii ale laboratorului de analize medicale, in afara specialitatii in care am confirmare prin Ordin al Ministrului Sanatatii in grad de specialist ?
Răspuns:
Pregătirea profesionala a membrilor OBBCSSR este individuala; confirmarea in specialitate prin Ordin al Ministrului Sanatatii va demostreaza competenta in domeniul laboratorului de analize medicale pentru care aveti experienta si grad profesional obtinut.
Fiecare membru al OBBCSSR decide in baza competentelor profesionale și in baza fisei postului incheiata de comun acord de angajat cu angajatorul care sunt responsabilitatile profesionale individuale  in concordanta cu competenta profesionala individuala.

14. Sunt biochimist de 4 ani, detin autorizatie de libera practica, certificat de membru OBBCSSR si asigurare malpraxis, dar nu am  inca grad de specialist. Pot valida rezultatele analizelor efectuate de mine?
Răspuns:
Conform legislatiei in vigoare dreptul de a parafa si semna buletinele analizelor medicale il au membrii OBBCSSR care au o specialitate medicala.
Corpul profesional OBBCSSR a depus amendamente  la Proiectul de lege al MS privind exercitarea profesiilor in domeniul de sanatate  in vederea clarificarii tuturor aspectelor exercitarii profesiunilor de chimist/biochimist/biolog in laboratoarele de analize medicale.

15. Masterul din cadrul facultatii de Medicina "Managementul institutiilor si serviciilor medicale si farmaceutice" din Constanta  ofera dreptul de a ma inscrie in OBBCSSR de a avea dreptul sa validez rezultatele analizelor medicale din laboratorul de analize medicale?
Răspuns:
Diploma de absolvire a oricarui master  trebuie sa contina conform legii pe suplimentul diplomei competentele dobandite conform disciplinelor studiate .
Facultatea stie ce discipline sunt studiate la fiecare  program de master si ce competente confera absolventilor fiecare program de master.
Din titulatura pare a fi un master adresat celor care exercita functii de conducere (sef de laborator).

16. Biologii/ chimistii/biochimistii fara grad care nu au vechime dar  au parafa de ce  nu sunt considerati competenti pentru a fi trecuti nici macar loctiitori responsabili de analiza?
Răspuns:
Conform legislatiei in vigoare dreptul de a parafa si semnna buletinele analizelor medicale il au membrii OBBCSSR care au o specialitate medicala.
Corpul profesional OBBCSSR a depus amendamente  la Proiectul de lege al MS privind exercitarea profesiilor in domeniul de sanatate  in vederea clarificarii tuturor aspectelor exercitarii profesiunilor de chimist/biochimist/biolog in laboratoarele de analize medicale .

17.  In laboratorul in care lucrez se cere ca pe buletinul de analize sa apara persoana care a validat dar acea persoana trebuie sa aiba specializare pe departamentul respectiv; "specializare" se refera la examenul de grad de specialist sau la facultatea si specializarea pe care ai urmat-o?
Răspuns:
Conform legislatiei in vigoare dreptul de a parafa si semna buletinele analizelor medicale il au membrii OBBCSSR care au o specialitate medicala.
Membrii OBBCSSR au ”specialitati” obținute prin examen national  organizat de MS – 28 de specialitati, nu specializari.
Absolventii facultatilor de biologie/chimie/biochimie au mentionata pe diploma  de licenta
 ”specializarea” care da calificarea profesionala, implicit profesia.

18.  Eu am absolvit Fac. de biologie cu specializarea biochimie si am grad de specialist in Biochimie medicala. De ce  angajatii  Renar care au venit la acreditarea laboratorului  considera ca eu trebuie sa validez doar Biochimie, electroforeze si sumar+sediment ?
Răspuns:
Conform legislatiei in vigoare dreptul de a parafa si semnna buletinele analizelor medicale il au membrii OBBCSSR care au o specialitate medicala.
Corpul profesional OBBCSSR a depus amendamente  la Proiectul de lege al MS privind exercitarea profesiilor in domeniul de sanatate  in vederea clarificarii tuturor aspectelor exercitarii profesiunilor de chimist/biochimist/biolog in laboratoarele de analize medicale .

19. Eu am absolvit Fac. de biologie cu specializarea biochimie si am grad de specialist in Biochimie medicala. In facultate am avut si cursuri de imunologie de exemplu, dar nu pot valida analize de imunologie. In ce conditii pot valida rezultatele analizelor medicale din compartimentul de Imunologie? 
Răspuns:
Corpul profesional OBBCSSR a depus la Ministerul sanatatii concentrarea mai multor specialitati - vezi rubrica ”concentrarea unor specialitati ” de pe pagina www.obbcssr.ro.
Asteptam raspunsul Ministerului Sanatatii.

20. Cine organizeaza cursuri post universitare  (microbiologie, hematologie etc) care imi pot da drept de validare?
Răspuns:
 Universitatile de Medicina organizeaza cursuri post universitare  (microbiologie, hematologie etc) care imi pot da drept de validare.
Corpul profesional OBBCSSR trimite pe email periodic membrilor OBBCSSR cu informare privind cursurile postuniversitare organizate de UMF care solicitau creditarea de la OBBCSSR.
Incepand cu luna martie 2018 vor fi afisate pe pagina www.obbcssr.ro la rubrica ”cursuri postuniversitare”.

21. Este legal sa nu fie garzile pe contract separat?
Răspuns:
Conform legislatiei in vigoare pentru efectuarea garzilor trebuie sa existe un alt contract de munca independent de  cel cu norma de baza.
Organizarea cu personal a garzilor din laboratorul de analize medicale este realizata in fiecare unitate sanitara de  catre  angajator.

22.  Exista acoperire pentru buletinele de analiza pe care le validam si semnam?
Răspuns:
Da, conform legislatiei in vigoare dreptul de a parafa si semna buletinele analizelor medicale il au, alaturi de medici, numai membrii OBBCSSR care au o specialitate medicala.

23. Ce putem face legal, atat in ceea ce priveste contractul, cat si trecerea garzilor pe fluturas, pentru a fi platite conform legii?
Răspuns:
Institutia unde va desfasurati activitatea trebuie sa aplice legislatia in vigoare.

24. Conform publicatiilor de examen emise de MS in anii anteriori, chimistii pot sustine examenul pentru specialitatea Imunologie clinica numai cu aprobarea echivalarii studiilor de catre Ministerul Sanatatii in urma analizarii dosarului depus pentru sustinerea examenului. Unde pot vedea aceste publicatii?
Răspuns:
Urmariti aparitia revistei Viata Medicala.
In fiecare an, de regula cu o luna de zile inainte de data organizarii examenelor de grade profesionale, Ministerul Sanatatii publica conditiile desfasurarii examenelor de grade profesioinale din anul resperctiv in Publicatia de examen care apare in revista Viata Medicala.

25. In laboratoarele de analize medicale din unitatile clinice, unitatile de asistenta sociala, alte unitati decat acestea lucreaza conform OMS 1301/2007 medici, farmacisti, biologi, chimisti, biochimist si asistenti de laborator.
Salarizarea noastra este mai proasta in anul 2018 decat cea  a asistentilor medicali.
Ce mai putem face?

Raspuns:
Corpul profesional OBBCSSR, nefiind sindicat,  a utilizat toate caile legale facand numeroase demersuri catre Parlament, Guven, Presedentie, privind  inechitatea salarizarii membrilor OBBCSSR incepand cu luna aprilie 2017 si pana in prezent.
Daca legea va fi promulgata  de catre Presedinte in forma votata  de Camera Deputatilor corpul profesional OBBCSSR va ataca legea la Curtea Constitutionala.

26. Va felicit pentru afisarea tuturor informatiilor pe pagina oficiala. Eu personal apreciez faptul ca am oricand acces la informatii privind exercitarea profesiei si activitatea corpului profesional OBBCSSR.
Cand veti afisa rezultatul votului referitor la nivelul cotizatiei de membru in anul 2018?

Raspuns
Urmariti constant pagina www.obbcssr.ro ; probabil in jurul datei de 15.03.2018.

27. Cand vor fi aprobate aprobate de MS si vor  intra in vigoare cele doua specialiati noi?

Raspuns
Urmariti constant pagina www.obbcssr.ro ;imediat ce vom avea raspunsul de la MS il vom afisa pe pagina oficiala a OBBCSSR.

28. Cate specialitati poate da un chimist?

Raspuns
Fiecare membru al OBBCSSR daca indeplineste conditiile MS din publicatia de examen poate sustine atatea examene de  grade profesionale cate doreste. In Registrul Unic National OBBCSSR are membri cu 2,3,4 și chiar si 5 specialitati.

29. Care este conditia de vechime pentru inscrierea la examenul pentru specialitatea managementul calitatii in laboratoarele de analize medicale?

Raspuns
4 ani vechime in sistemul sanitar este conditia de vechime pentru inscrierea la examenul pentru specialitatea managementul calitatii in laboratoarele de analize medicale.

30. Care sunt conditiile de examen pentru depunerea dosarelor de grade profesionale?

Raspuns
Urmariti revista "Viata medicala" care apare cu 30 de zile inaintea datei anuntate a inceperii examenelor de grade profesionale si site www.ms.ro.
Conditiile de examen solicitate de catre Ministerul Sanatatii le publicam pe site-ul oficial al OBBCSSR pentru gradul de specialist si pentru gradul de principal dupa aparitia lor in revista "Viata medicala".

31. Cum se calculeaza vechimea de 4 ani in sistemul sanitar pentru prezentarea la examenele de grade profesionale?

Raspuns
Vechimea de 4 ani in sistemul sanitar se calculeaza pentru o norma intreaga.
Daca lucrati cu fractii de norma trebuie sa calculati astfel incat orele adunate sa corespunda cu o vechime de 4 ani norma intreaga.

32.Cum procedez daca la data organizarii examenelor de grade profesionale nu implinesc exact 4 ani de vechime?

Raspuns
Daca la data organizarii examenelor de grade profesionale nu se implinesc exact 4 ani de vechime ( aveti nevoie de cateva luni) puteti solicita MS derogare de la vechime, deoarece MS a considerat in anii trecuti vechimea integrala implinita la 31.12 a anului calendaristic respectiv.

33. Cum procedez daca sunt chimist si vreau sa  dau examen de grad profesional in alta  specialitate decat cele 13 specialitati in care am dreptul ?

Raspuns
Trebuie sa depuneti un dosar la MS. In următoarele specialităţi  chimistii pot sustine examen de grad profesional numai cu aprobarea echivalării studiilor de către  Ministerul Sănătăţii în urma analizării dosarului depus (Hematologie medicală / Bacteriologie medicală / Imunologie clinică / Hematologie transfuzională / Microbiologie sanitară)
Chimiştii conform pregătirii universitare nu pot susţine examenul de grad profesional specialist/principal în următoarele specialităţi medicale: Citologie, Genetică, Embriologie şi Parazitologie.

34. Cum procedez daca sunt biolog si vreau sa  dau examen de grad profesional in alta  specialitate decat cele 20 de  specialitati in care am dreptul ?

Raspuns
Trebuie sa depuneti un dosar la MS.
In următoarele specialităţi biologii pot sustine examen de grad profesional numai cu aprobarea echivalării studiilor de către  Ministerul Sănătăţii în urma analizării dosarului depus (Controlul biochimic al medicamentului / Controlul microbiologic al medicamentelor / Genetica – chimia acizilor nucleici / Controlul fizico-chimic al medicamentului / Epidemiologia bolilor transmisibile / Radiaţii nucleare)

35. Cum procedez daca sunt biochimist si vreau sa  dau examen de grad profesional in alta  specialitate decat cele 14 de  specialitati in care am dreptul ?

Raspuns
Trebuie sa depuneti un dosar la MS.
In următoarele specialităţi biochimistii pot sustine examen de grad profesional numai cu aprobarea echivalării studiilor de către  Ministerul Sănătăţii în urma analizării dosarului depus (Citologie / Genetică şi biologie moleculară / Embriologie / Parazitologie / Biologie aplicată / Controlul farmaco – toxicologic al medicamentelor / Hematologie transfuziologie / Microbiologie sanitară / Toxicologie / Controlul fizico – chimic al medicamentului / Epidemiologia bolilor transmisibile / Radiaţii nucleare)

36. Unde trebuie sa depun dosarul pentru inscrierea la examenul de grad profesional si care este data pana la care trebuie sa il trimit ca sa ma incadrez in termen?

Raspuns
Urmariti publicatia de examen a MS care apare in revista ”Viata Medicala”.
Pe site www.obbcssr.ro exista publicatia din anul 2017.

37. De ce in REVISAL exista functia /ocupatia biochimist medical principal iar  DSP scrie pe autorizatia de libera practica   profesia de biochimist principal?

Raspuns
Am retrimis MS o adresa pentru a ne comunica caracterul profesiilor medicale.
In acest moment exista in REVISAL functiile/ocupatiile medicale.
In REVISAL nu exista ocupatia de biochimist principal ci numai ocupatia de biochimist medical principal. 

38. Lucrez in Laboratorul Clinic de Analize Medicale de 20 de ani avand functia asistent medical principal de laborator. In 2017 am terminat  Facultatea de Biologie, specializarea Biologie. Sunt anul  I  la programul de master Biologie Medicala. Prestez din ianuarie 2016 munca de biolog, deoarece era nevoie, iar eu eram dispusa si implicata,  lucrez in domeniul privat, unde salariul unui biolog pr. este m. mic decat al unei infirmiere care lucreaza la spital
Pe langa acestea, am fost profesor la Scoala Postliceala Sanitara, sunt formator la OAMGMAMR . Am absolvit licenta si master in Stiinte Economice (5 ani), Departamentul de Pregatire a Personalului Didactic (2 ani).
Sunt f. multe zvonuri care afirma ca nu vom fi primiti ca membri in OBBCSSR si prin urmare nu vom primi nici aviz de libera practica cei care nu am terminat inca studiile?

Raspuns
Conditiile de legale de inscriere in OBBCSSR sunt publice, exista pe site www.obbcssr.ro si se aplica studentilor si masteranzilor care au absolvit studiile.
Studentii si masteranzii  care nu au terminat inca studiile, nu sunt absolventi si  nu indeplinesc conditiile legale de inscriere in OBBCSSR.

39. Sunt foarte multe zvonuri  ca vor fi atestati doar cei care vor urma programul de licenta in cadrul Facultatii de Medicina, specializarea  Biologie Medicala (care nici nu exista, deocamdata), eu si colegii mei de la master suntem f. ingrijorati.
Raspuns
De ce sa fiti ingrijorati colegii dvs. daca o facultate nu exista? Credeti ca infiintarea unei facultati se poate realiza instantaneu?

40. Mai am o singura intrebare: daca am deja un master in alt domeniu, nu se poate sa devin membru dupa ce termin primul an de master in Biologie Medicala, sa profesez ca biolog si in documente? Nu se poate face o exceptie de la regula?

Raspuns
Nu, nu se pot face exceptii de la legi. Legile trebuie respectate de catre toti.
 

 41. Am constatat ca am un fost coleg de facultate care are gradul de principal dar stiu sigur ca nu este membru al OBBCSSR.

Certificatul de membru al OBBCSSR vizat la zi este o conditie obligatorie pentru prezentarea la examenele de grade profesionale organizate de MS.
Cum a fentat colegul meu legea, de ce MS i-a acceptat dosarul de inscriere la examen fara certificat de membru si ce poate face corpul profesional OBBCSSR in astfel de cazuri?

Raspuns
In aceasta perioada angajatii de la sediul OBBCSSR , in paralel cu celelalte numeroase activitati, lucreaza la actualizarea Registrului Unic National.
Angajatii verifica fiecare dosar profesional astfel incat sa existe toate documentele  legale actualizate, verificand inclusiv corespondenta  cu tabelele MS privind examenele de grade profesionale pentru a le actualiza in RUN.
Publicatia de examen emisa de MS precizeaza prezentarea obligatorie a certificatului de membru al OBBCSSR vizat la zi in dosarul pentru inscriere.
Vom vedea ce vom gasi la aceste verificari si va vom informa.

42. Pot da examen de grad specialist daca sunt membru al OBBCSSR dar nu mai lucrez in sistemul sanitar?

Raspuns
Conform legislatiei actuale nu, nu puteti sa va inscrieti pentru a sustine examenul intr-o specialitate, deoarece pentru a va inscrie la examenul de grad profesional trebuie sa aveti nevoie de 4 ani vechime in sistemul sanitar si in specialitate. 

43. Se preconizeaza sa se organizeze cursuri postuniversitare si la UMF Bucuresti pentru chimistii, biologii si biochimistii din sistemul sanitar?
 
Raspuns
Vom face o adresa catre UMF Bucuresti pentru a le comunica solicitarea organizarii unor cursuri postuniversitare pentru chimistii, biologii si biochimistii din sistemul sanitar .
Va vom informa cand vom avea raspunsul de la UMF Bucuresti.

44. Daca am terminat masterul de Genetica Moleculara pot face stagiul practic pe departamentul de microbiologie?

Raspuns
Conform legislatiei actuale, angajatorul stabileste impreuna cu noul angajat departamentul unde efectueaza stagiul practic.
Stagiul practic se efectueaza in conformitate cu legea 335/2013.

45. Sunt biolog specialist - Bacteriologie medicala din 2014.
Anul acesta as vrea sa ma inscriu la examenul de biolog specialist - specialitatea toxicologie medico – legală.
Laboratorul in care lucrez nu are un departament special de toxicologie, dar se lucreaza unele analize toxicologice, cu perspective de infiintare a unui departament specific.
Am o vechime in munca de 9 ani (numai in laboratoare de analize medicale), credeti ca as putea sa ma inscriu la sesiunea de examene din anul acesta?

Raspuns
Conform legislatiei actuale trebuie sa prezentati la inscrierea pentru examenul de grad in specialitatea
toxicologie medico – legală, pe langa certificatul de membru vizat la zi si alte documente printre care  adeverinta de la locul de munca ca ati lucrat 4 ani cu norma intreaga in  toxicologie medico – legală.

46. Exista la Ministerul Sanatatii o fisa a postului cu atributiile de serviciu ale chimistilor, biochimistilor si biologilor?

Raspuns
Fisa postului este specifica fiecarui angajat si este intocmita la fiecare loc de munca.
Nu cunoastem daca exista la Ministerul Sanatatii o fisa a postului cu atributiile de serviciu ale chimistilor, biochimistilor si biologilor .

47. Se poate lucra cu facultatea de Biologie si un master competent pentru efectuarea analizelor de laborator in Austria?Daca da ,care sunt actele necesare?Va multumesc!

Raspuns

Trebuie sa va interesati si sa adresati intrebarea autoritatii competente din Austria deorece in acest moment fiecare stat membru al UE are propria reglementare nationala a exercitarii profesiunilor de chimist, biochimist, biolog in sistemul sanitar al statului respectiv. 

OBBCSSR a eliberat aviz pentru un singur solicitant chimist membru al OBBCSSR de a lucra in Austria dar nu am primit de la membrul OBBCSSR nici un fel de informatii.

48As dori sa știu dacă se știe ceva despre examenele de grad ( principal, specialist) de anul acesta. Multumesc

Raspuns

OBBCSSR ca autoritate de reglementare si corp profesional a avizat favorabil cererea MS ca examenele nationale organizate de MS pentru gradele profesionale ale chimistilor, biochimistilor, biologilor din sistemul sanitar sa inceapa cu data de 30 mai 2018.

Urmariti site www.ms.ro.

49. Va rog sa-mi spuneti care este procedura in cazul schimbarii numelui. Trebuie schimbata si Autorizatia de libera practica sau doar Cetificatul de membru? Multumesc

Raspuns

In cazul schimbarii numelui  trebuie schimbata si Autorizatia de libera practica si  Cetificatul de membru. Trebuie sa urmati aceeasi pasi ca la obtinerea initiala a avizului pentru ALP, trimitand la OBBCSSR numai documentele in care au survenit modificari.

Pentru eliberarea ulterioara a ALP, trebuie sa va interesati la DSP ce trebuie sa depuneti acolo.

50. Daca am luat gr. de biochimist med. sp. in 2013, e necesar sa dau intai ex. de biochimist med. principal si apoi cel de specialist in hematologie sau pot sustine intai ex de sp in hematologie? daca pot da intai ex pt hematologie, in ce an pot sustine acest ex?

Raspuns

In acest moment, conform Publicatiei de examen a MS, intre examenele de grade profesionale ( in orice specialitate) trebuie sa existe vechimea in specialitate de 4 ani pentru sustinerea examenului de grad specialist și respectiv 5 ani vechime in specialitate pentru sustinerea examenului de grad principal demonstrata cu adeverinta eliberata de unul sau mai multi angajatori.

Fiecare specialist membru al OBBCSSR decide traseul profesional, dvs. decideti in contextul conditiilor de vechime in specialitate expuse mai sus ce examen de grad profesional considerati ca este prioritar pentru cariera dvs. profesionala.

51. Daca voi ramane fara loc de munca sau voi fi in concediu fara plata, dar voi obtine punctele si voi achita cotizatia  (deci voi avea certificatul de membru vizat), voi mai putea sustine ex de grad in acel moment? 

Raspuns

In acest moment, conform Publicatiei de examen a MS, examenele nationale de grade profesionale pot fi sustinute numai in baza unei adeverinte eliberata de unul sau mai multi angajatori prin care demonstrati vechimea ceruta de lege ( 4 sau 5 ani) pentru examenul gradului profesional in specialitatea in care doriti sa sustineti examenul.

52. Doresc sa stiu care este modalitatea de desfasurare a examenului pentru biolog grad specialist imunologie clinica, in Centrul Universitar Bucuresti : sinteza sau intrebari tip grila ?Va multumesc anticipat !

Raspuns

Fiecare comisie de examen din fiecare centru universitar decide modul in care candidatii sustin examenele nationale de grade profesionale organizate de MS.

OBBCSSR aproba numai componenta comisiilor de examen si desemneaza reprezentantii corpului profesional in Comisiile de examen, nu aproba si modul de desfasurare a examenului.

53. Multumesc foarte mult pentru eliberarea acestei adeverinte. Toate informatiile sunt corecte si indeplinesc cerintele celor de la ordinul medical din Canada.  Cei de la ordinul medical din Canada doresc ca aceasta adeverinta sa fie in limba engleza sau franceza si sa fie trimisa in plic oficial cu semnatura OBBCSSR pe plic. Spuneti -mi va rog daca biroul dumneavostra colaboreaza cu un birou de traduceri care o poate traduce in limba engleza ca apoi sa fie expediata catre ordinal medical din Canada ,eu acoperind toate costurile de expediere implicit traducere? Daca nu colaborati cu in birou de traduceri ar mai fi varianta in care sora mea care locuieste in Bucuresti sa vina sa ridice respectiva adeverinta, sa o traduca si sa o aduca la dumneavostra pentru stampilarea plicului pentru autenticitate si apoi expediata de ea in Canada. Aceasta adeverinta imi este de foarte mare ajutor dar nu in limba romana deoarece ei nu recunosc limba nostra.

Raspuns

Ne bucuram ca recunosteti si apreciati faptul ca adeverinta eliberata de OBBCSSR, corpul dvs. profesional si autoritate de reglementare recunoscuta international  va este de foarte mare ajutor in Canada.

OBBCSSR are resurse financiare extrem de limitate si nu are posibilitatea de a traduce in alte limbi avizele/ adeverintele eliberate membrilor sai pentru munca in strainatate.

Solutia in cazul dvs. este sa acordati o imputernicire notariala unei rude care sa traduca, legalizeze si sa trimita in Canada documentele eliberate de OBBCSSR.

Daca procedura Canadei este de a primi documentele de la OBBCSSR ca si  corpul dvs. profesional si autoritate de reglementare recunoscuta international, ruda imputernicita de dvs. trebuie sa depuna in contul OBBCSSR suma aferenta platii transportului de la OBBCSSR la autoritatea competenta din Canada.

54. Locul de munca al unui CHIMIST medical care a iesit la pensie dintr- o unitate sanitara publica poate fi ocupat prin concurs de un BIOCHIMIST medical?

Raspuns

Nu, conform OMS 869/2015 actualizat 2016.  Locul de munca al unui CHIMIST medical cu certificat de membru al OBBCSSR poate fi ocupat numai de CHIMIST medical cu certificat de membru al OBBCSSR.

55. Am absolvit fac.de Chimie-Biologie- Geografie la profilul Chimie, specializarea Chimie - Biologie cu licenta , pot ocupa o functie de chimist intr- o unitate sanitara privata? 

Raspuns

Da, puteti ocupa o functie de chimist intr- o unitate sanitara privata daca actualizati datele respective in certificatul de membru al OBBCSSR.

56. In data de 17 aprilie 2016 am nascut si am avut activitatea suspendata pana la data de 12 februarie 2018 , moment in care mi - am reluat activitatea. Mentionez ca am certificatul de membru vizat pe anul 2016 .Am fost confirmata ca specialist in  iulie 2012.  As dori sa stiu cum se procedeaza cu cei aproape 2 ani in care am avut activitatea suspendata si ce trebuie sa fac de acum inainte pana la sustinerea gradului de biochimist principal.

Raspuns

Conform legislatiei actuale respectiv OUG 124/2011  perioada suspendarii contractului de munca pentru concediu crestere si ingrijire copil este vechime in munca si in specialitate.

In acest moment MS nu considera si vechime in specialitatea in care doriti sa sustineti examene de grade profesionale perioada suspendarii contractului de munca.

57. Din luna ianuarie nu mai activez in domeniul medical, dar as dori sa raman in continuare in cadrul organizatiei dumneavoastra. Ce este de facut? Va trebui sa achit o anumita cotizatie pe luna?
Va multumesc anticipat si astept raspuns de la dumneavoastra!

Raspuns

In cazul in care nu mai activati  in domeniul medical, dar doriti sa ramaneti in continuare membru al OBBCSSR, daca platiti cotizatia lunara valavila in anul respectivi pentru someri, respectiv 1% din salariul minim pe economie si efectuati cele 40 de credite anuale in programul de dezvoltare profesionala continua.

Daca intrerupeti mai mult de 5 ani activitatea in domeniul sanitar trebuie sa informati OBBCSSR.

57. Va rog sa ma ajutati in solutionarea unei probleme cu care ma confrunt din 2016. In anul 2014 am sustinut examenul de grad principal,in specialitatea Biochimie medicala,in urma caruia am primit Adeverinta de confirmare si am constatat ca este gresita. Confirmarea s a facut ca biolog principal si nu ca biochimist principal. 

 Am adus la cunostinta DSP-Neamt,care constatand greseala a inaintat  adresa cu nr. 12072/RU 966/08.12,2016  Ministerului Sanatatii in care se cere corectarea confirmarii in biochimist principal.

Nr.de intrare la Ministerul Sanatatii este 77148/15.12.2016 si din 2016 pana in prezent astept documentul-Adeverinta. 

Apelez la d-voastra sa ma ajutati sa intru in posesia adeverintei si va anexez pentru aceasta Adeverinta eronata.

Raspuns

Vom solicita MS corectarea greselii. Vom verifica incrucisat listele de obtinere a gradelor profesionale in ultimii 5 ani si vom informa MS asupra tuturor greselilor identificate de OBBCSSR, solicitand corectarea lor.

58. As dori sa ma informati daca Hotararea din 11.11.2017 a OBBCSSR privind cotizatia catre ordin se aplica si pentru persoanele care s-au pensionat in 2017 inainte de luna noiembrie.

Raspuns

Hotararea din 11.11.2017 a OBBCSSR , ca orice alt document juridic, se aplica pentru perioada urmatoare datei eliberarii lui, in acest caz  11.11.2017, nu se aplica retroactiv.

59. De ce cartea ”Biochimie medicala” cu autori 7 profesori din mai multe centre universitare  nu apare pe site-ul MS, in bibliografia biochimiei medicale grad specialist ? Si va rog sa-mi spuneti daca se mai poate cumpara, si de unde?

Raspuns

Cartea ”Biochimie medicala” cu autori 7 profesori din mai multe centre universitare medicale  nu apare pe site-ul MS in bibliografia biochimiei medicale grad specialist deoarece cartea a aparut dupa ce OBBCSSR a transmis la MS tematicile actualizate si bibliografiile pentru examenele de grade profesionale.

Cartea ”Biochimie medicala” cu autori 7 profesori din mai multe centre universitare medicale a fost reeditata si este disponibila la vanzare la sediul OBBCSSR contra sumei de 100 lei si taxa de transport.

60. Fiindca posturile la CTS, ca si la alte institutii publice sunt blocate, nu pot sa faca contract de munca. Chimistul de acolo a plecat la pensie (noiembrie 2017), iar asistenta cu cine a lucrat e in concediu medical. Care este forma legala de a lucra acolo de doua ori pe saptamana? Pentru ei ar fi bine sa plateasca cu OP, iar eu sa dau factura pentru prestarea serviciului facut. E posibil?

Raspuns

Solicitati consultanta de specialitate juristului CTS.

 OBBCSSR ca si corp profesional si autoritate de reglementare nu va poate oferi un raspuns referitor la plata dintre un membru al OBBCSSR  si un angajator.

61. Cui trebuie sa ma adresez pentru a cunoaste conditiile exercitarii profesiunilorde chimist, biochimist și biolog in sistemul sanitar din Germania ?

Raspuns

Trebuie sa va documentati pe internet si sa va adresati autoritatii competente din Germania deoarece fiecare stat membru al UE are o legislatie nationala proprie.

62. Lucrez in mediul privat si doresc sa inchei un contract de prestari servicii cu o unitate spitaliceasca. Mi s-a solicitat infiintarea unui PFA. De la primarie am fost instiintata ca apartenenta mea la o asociatie profesionala cum este OBBCSSR, ma scuteste de necesitatea infiintarii PFA-ului iar alte informatii legate de acest aspect pot obtine de la dv., inclusiv anumite acte de care as putea avea nevoie.

Cum ma puteti ajuta sa solutionez aceasta problema?

Raspuns

Informatii despre infiintarea unui  PFA puteti obtine de la primaria de care apartineti sau institutii financiare ale statului ( Registrul comertului, ANAF, etc).

63. Doresc sa-mi transmiteti pe e-mail valoarea  taxei  pentru cotizatia de membru pe anul 2018 (din care salariu brut/net se va tine cont)

Raspuns

In acest moment cotizația lunara a membrilor OBBCSSR este de  1 % din salariul de baza ( brut);

Consiliul National care se va intruni in luna mai 2018 va decide prin Hotarare cuantumul cotizatiei de membru pentru anul 2018. Daca va fi un alt cuantum vom afisa pe site www.obbcssr.ro si la vizarea  certificatului de membru pentru anul 2019 vor fi reglate sumele de bani aferente cotizatiei platite si celei decise prin HCN. 

64. Îmi puteți spune va rog frumos, dacă eu fac decât 15 zile de preaviz ( deși in contract scrie 20 de zile) și in cele 5 zile ma va trece absent mi se pot aplica sanctiuni de la OBBCSSR sau îmi va afecta altcumva.

Raspuns

Sanctiunile disciplinare aplicate de OBBCSSR membrilor sai nu se refera la efectuarea preavizului.

65. Buna ziua, incepand cu anul universitar 2018-2019 la Universitatea din Pitesti functioneaza programul de studii de licenta Chimie medicala. In acest moment lucrez la un dosar de master pe domeniul chimie, cu caracter interdisciplinar, intitulat Chimie criminalistica. Tinand seama de faptul ca absolvirea acestui masterat oferă posibilitatea de angajare în laboratoare de analiza fizico-chimica si microbiologica, de criminalistică şi antidoping, de medicină legală, laboratoare ale Instituţiilor de Sănătate Publică, laboratoare de cercetare, unităţi de producţie ori distribuţie de echipamente specializate, mi se pare oportuna acceptarea acestui master de Ordinul biochimistilor, biologilor si chimistilor in sistemul sanitar din Romania. Este posibil acest lucru? Cum se poate realiza?

Raspuns

OBBCSSR nu aproba/accepta masterate. Facultatile sunt cele care conform legii dau absolventilor competenta profesionala mentionata pe suplimentul diplomei de master. 

Fiecare absovent al ciclulului I Bologna care doreste sa devina membru al OBBCSSR decide care masterat profesional  il pregateste teoretic si practic pentru cariera profesionala pe care doreste sa o dezvolte in laboratoarele medicale. Facultățile sunt obligate prin lege să menționeze pe suplimentul diplomei de masterat competențele profesionale pe care le conferă absolvirea masteratului. Absolvenții masteratelor se înscriu în OBBCSSR după îndeplinirea tuturor condițiilor legale în vigoare la data solicitării înscrierii.

66. Pot să particip anul acesta la examenul de specialist-hematologie transfuzionala ?

Raspuns

Pentru a va inscrie la examenul de grad profesional specialist trebuie sa aveti o adeverinta care sa ateste ca aveti minimum 4 ani vechime in specialitatea in care doriti sa sustineti examenul conform publicatiei de examen din anii anteriori.

Urmariti aparitia revistei Viata Medicala. In fiecare an, de regula cu o luna de zile inainte de data organizarii examenelor de grade profesionale, Ministerul Sanatatii publica conditiile desfasurarii examenelor de grade profesionale din anul respectiv in Publicatia de examen care apare in revista Viata Medicala.

67.  As dori daca se poate sa imi trimiteti lista cu cursurile postuniversitare pentru anul 2018 din care pot obtine credite. Va multumesc.

Raspuns

Lista cursurilor creditate de OBBCSSR pentru  anul 2018 este publicata pe site-ul nostru www.obbcssr.ro rubrica EMC. Pentru a vizualiza lista cursurile creditate de OBBCSSR pentru  anul 2018 apasa aici.

68. Referitor la termenul de medical,

Cred ca am mai discutat odata acest subiect, dar nu in scris, si nu am inteles prea bine, si anume:

 In certificatul de membru, scrie ca exercit ocupatia de Biochimist Medical Principal, iar in Autorizatia de Libera Practica emisa de DSP, scrie ca sunt Biochimist Principal;

De ce nu se coreleaza? Cand am ridicat Autorizatia de la DSP, au raspuns ca ei nu trec termenul de medical pe autorizatie.

Cum ma incadrez in Revisal: Biochimist Medical Principal sau Biochimist  Principal? Inteleg ca sunt 2 COR diferite.

Raspuns

In COR nu exista functia/  ocupatia de Biochimist  Principal.

In COR exista functia/  ocupatia Biochimist Medical Principal.

Conform REVISAL, incadrarea dvs. este Biochimist Medical Principal.

Pe Autorizatia de Libera Practica emisa de DSP sunt mentionate: profesia, specialitatea si gradul profesional, nu este mentionata ocupatia/functia care sunt mentionate in REVISAL.

69. Va rog daca se poate sa imi spune-ti cu aproximatie cand se va stabilii examenul pentru gradul de specialist pentru biologi, biochimisti, chimisti .

Raspuns

In anul 2018 data inceperii examenelor de grade profesionale pentru membrii OBBCSSR este data de 30 mai 2018.

Urmariti site www.ms.ro , www.obbcssr.ro , precum si Revista Viata Medicala in care MS va publica cu 30 de zile inainte de data inceperii examenelor, Publicatia de examen.

sunt biolog stagiar incadrat cu CIM, norma intreaga, la un laborator de analize medicale.

70. Avand in vedere prevederile Legii 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior si ale Ordinului Ministerului Sanatatii si Familiei nr.245/2003 privind aprobarea categoriilor de personal și a locurilor de muncă pentru care durata zilnică a timpului de muncă este mai mică de 8 ore, punctul 5 din anexa, care precizeaza “ Personalul sanitar cu pregătire superioară din unitățile sanitare, precum și personalul sanitar mediu din laboratoare sau compartimente de analize medicale – 7 ore/zi” va rog sa-mi precizati daca durata de munca cu norma intreaga, pentru un biolog in laboratorul de analize medicale (7 ore/zi)  este suficienta pentru contractul de stagiu de 6 luni.

Raspuns

Durata de munca cu norma intreaga, pentru un biolog in laboratorul de analize medicale (7 ore/zi)  este suficienta pentru contractul de stagiu de 6 luni.

71. Am o intrebare legata de acest stagiu practic de 6 luni necesar pentru obtinerea avizului. Sunt absolventa de biologie, specializarea biochimie. Momentan sunt masteranda, frecventez un master aprobat de OBBCSSR dar sunt in anul I, deci nu l-am finalizat. Daca ma angajez in cadrul unui laborator pe post de biochimist debutant inainte de absolvirea acestui masterat pentru acea perioada de 6 luni, este valabila acea adeverinta conform careia am efectua stagiu pracric de 6 luni? Trebuie sa efectuez acest stagiu neaparat dupa finalizarea masteratului?

Raspuns

OBBCSSR nu aproba masterate. Facultatile sunt cele care conform legii dau absolventilor competenta profesionala mentionata pe suplimentul diplomei de master. 

Daca va angajati ” in cadrul unui laborator pe post de biochimist debutant inainte de absolvirea acestui masterat pentru acea perioada de 6 luni ” trebuie sa aveti conform legii 335/2013 doua  contracte concomitente : un contract de munca si un contract de stagiu practic anexa conform legii la contractul individual de munca.

Stagiul practic poate fi efectuat pana la finalizarea programului de master.

Inscrierea in OBBCSSR o puteti face la finalizarea programului de master in baza diplomei de licenta, a adeverintei de la programul de master absolvit si certificatului de finalizare a stagiului practiv conform legii 335/2013.

72. Lucrez in acest domeniu din  anul 2001.

  Am terminat Facultatea de Biologie în anul 1999. 

  Am absolvit Masterul pe  biologie medicală in anul 2010.

  Am dat examenul specialist în domeniul bacteriologie în anul 2005.

  Am dat examenul în grad principal în domeniul bacteriologie  în anul 2012.

  Menționez că am absolvit două cursuri pe coagulare  la U.M.F Carol Davila București în anul 2010.  Vă atașez diplomele.

 În prezent lucrez in compartimentului de hematologie pe coagulare.

 Am lucrat în bacteriologie la începutul carierei mele, dar din cauza suferinței mele (astm bronșic) nu am putut profesa în acest  compartiment.

În acest moment mă confrunt cu o problemă,  având  examenul specialist în  bacteriologie iar eu lucrând  în compartimentul hematologie deși  am absolvit aceste cursuri de hematologie la UMF București nu știu dacă mai pot lucra în compartimentul hematologie. 

Vă rog frumos să-mi dați un răspuns oficial, legal  dacă mă încadrez în limitele admise  să pot lucra în continuare în compartimentul hematologie (având în vedere și problema de sănătate care o am).  Sau se poate echivala cu cursurile făcute?

Raspuns

Conform legii exercitarea profesiunii de biolog in sistemul sanitar se face in baza autorizatiei de libera practica ( ALP) eliberata de DSP unde va este mentionata  profesia, specialitatea si gradul dvs. profesional si a certificatului de membru al OBBCSSR pe care sunt mentionate datele dvs. profesionale, inclusiv nr. ALP, data eliberarii lui, profesia, specialitatea si gradul dvs. profesional.

Daca nu profesati in conditiile mentionate pe cele doua documente oficiale ( ALP si Certificat de membru) , puteti fi asimilata unui biolog fara specialitate.

Daca aveti o adeverinta din care sa rezulte vechimea de 4 ani in compartimentul de hematologie va puteti inscrie in anul 2018 la examenul de grad profesional specialist in hematologie pentru a obtine ALP si certificat de membru in specialitatea in care de fapt va exercitati profesia.

73. Anul trecut am urmat urmatoarele cursuri

Oare se pot echivala cu ceva de la noi

Si anul acesta doresc sa urmez urmatoarele cursuri:

As dori sa stiu daca as putea obtine o echivalare pentru a avea o specializare sau sa pot sa imi dau specializarea pe genetica.

Raspuns

Specialitatea este obtinuta de catre membrii OBBCSSR in urma promovarii examenului de grad profesional specialist, deci pentru a avea specialitatea in genetica trebuie sa indepliniti conditiile MS de inscriere la examenul de grad specialist, sa va inscrieti si sa promovati acest examen. Cursurile pe care le-ati urmat si urmeaza a le urma le puteti prezenta la dosarul profesional de inscriere si puteti solicita creditarea lor individuala in programul de pregatire profesionala continua.

74.     Răspundeți-mi oficial cum ar trebui sa scrie exact pe parafa noastra: biologii, chimiștii, biochimiștii care au un doctorat în domeniu. Psihologii, farmaciștii din spital au trecut pe parafa lor spre exemplu: 

Dr. Nume, Prenume

Psiholog specialist

doctor în psihologie

Cod:......

Raspuns   

La fel se menționează pe parafă și pentru chimiști, biologi, biochimiști:

Dr. Nume și prenume

Funcția chimist / biolog / biochimist (după caz), gradul profesional (specialist sau principal), specialitatea

Cod ……….

Doctor în ………

75.   Am terminat masterul in Biologie Medicala in iulie 2017. De la 1 octombrie m-am angajat la un laborator de analize medicale pe postul de operator calculator deoarece angajatorul mi-a spus ca fara avizul de libera practica nu ma poate angaja pe postul de biolog. Intre timp mi-am trimis actele necesare eliberarii certificatului provizoriu de membru OBBCSSR pe care l-am obtinut acum o luna.

De cand am fost angajata, eu am fost repartizata pe sectorul de bacteriologie unde am facut practica, dar am ramas pe acelasi post de operator calculator pentru ca angajatorul sustine in continuare ca nu este suficinet nici acest certificat de membru provizoriu sa imi poata face contract pe postul de biolog.

Va rog sa ma ajutati sa gasesc o solutie pentru a rezolva aceasta problema cu care ma confrunt de ceva vreme! Va rog sa-mi atasati un document, o dovada care sa ateste angajarea mea pe post de biolog la care sa fie atasat si contractul de stagiu practic.”

Raspuns

Angajatorul vă poate angaja biolog cod COR 213114.

Stagiul practic se efectuează în prezent conform Legii nr. 335/2013 în baza unui contract de stagiu practic care este anexă la contractul individual de muncă.

Angajatorul în paralel cu contractul individual de muncă vă încheie și contractul de stagiu practic.

Autorizația de liberă practică o puteți obține după finalizarea stagiului practic.

Până la finalizarea stagiului practic aveți certificatul de membru – provizoriu.

Debutul în orice profesie pe piața muncii se face printr-un stagiu practic care are o durată minimă fără a fi necesar eliberarea unei autorizații înainte de efectuarea stagiului practic.

76.   As vrea sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare. Doresc sa obtin avizul de liberă practica. Pentru  Dovada absolvirii stagiului practic de 6 luni într-un laborator de analize medicale as putea sa-l substitui cu contractul de munca/adeverinta care atesta functia (biochimist) si vechimea (2 ani)?. Mentionez ca firma se numeste SC Stada Hemofrm SRL care este Laborator de Control al medicamentului.”

Răspuns:

Stagiul practic trebuie efectuat în domeniul laboratorului de analize medicale  deoarece în conformitate cu  lit. a alin. 1 art. 2 din HG nr. 473/2014 perioada lucrată anterior în cadrul laboratorului de control al medicamentului se poate echivala doar dacă  doriți să desfășurați activitate în domeniul medicamentelor.

77.   Am terminat facultatea de Chimie (4 ani) si ma intereseaza in ce conditii as putea sa aplic pentru un post de Chimist intr-un laborator de analize Medicale.

Este necesar un masterat in domeniu, sau este posibila angajarea si fara masterat?

Certificatul de membru, autorizatia de libera practica si avizul sunt necesare toate pentru postul de chimist? Sau doar certificatul de membru?

Va rog sa-mi comunicati toti pasii pe care ar trebui sa-i urmez pentru postul de Chimist in laborator de analize medicale.

Răspuns:

Condițiile de angajare sunt stabilite de angajator conform Codului Muncii și legislației în vigoare aplicabile domeniului în care doriți să vă angajați; vă puteți angaja chimist cod COR 211301 fără certificat de membru al OBBCSSR.

Dacă doriți să lucrați cu certificat de membru al OBBCSSR, pentru înscrierea în  OBBCSSR trebuie să îndepliniți cumulativ 2 condiții legale:

-         diploma de licență în chimie;

-         dovada competenței profesionale de a efectua analize medicale conform legislației în vigoare în prezent dovada competenței profesionale se face prin absolvirea unui program de Master care are prevăzut în suplimentul la diplomă că programul respectiv de master vă conferă ”competența de a efectua analize de laborator”.

În prima etapă dacă sunt îndeplinite cele 2 condiții legale precizate mai sus se face înscrierea în OBBCSSR și se emite un certificat de membru – provizoriu care are o durată de valabilitate de 6 luni, perioadă necesară pentru efectuarea stagiului practic.

Autorizația de liberă practică se obține după înscrierea în OBBCSSR numai dacă este efectuat un stagiu practic de 6 luni în cadrul unui laborator de analize.

După obținerea Autorizației de liberă practică, se obține  ulterior certificatul de membru definitiv al OBBCSSR.

78. Pentru creditarea individuala a cursurilor in programul de pregatire profesionala continua ce trebuie sa fac?

Răspuns:

  1. Descărcați și tipăriți formularul tipizat al cererii de creditare individuală (existent pe site-ul www.obbcssr.ro secțiunea ”Furnizori EMC”);
  2. Completați acest formular;
  3. Scanați cererea de creditare individuală completată, diploma / certificatul de partcipare  și agenda / programul detaliat pe ore și zile pentru cursul / manifestarea științifică la care ați participat;
  4. Trimiteți documentele menționate la pct. 3 pe adresa de e-mail consilier.juridic@obbcssr.ro
  5. Așteptați să primiți răspunsul la solicitarea dvs. de creditare pe e-mail după întrunirea Comisiei Profesional – Științifice, Învățământ și Legislație a OBBCSSR.

79. As dori sa imi deschid un PFA, dar nu stiu exact ce cod CAEN ar trebui sa pun as avea nevoie sa lucrez intr-un laborator de analize medicale

Răspuns:

Pentru deschiderea unei PFA trebuie să consultați instituția abilitată în acest sens.

80. Va rog sa ne comunicati ce solutie s-a gasit pentru salarizarea chimistilor medicali?

Răspuns:

În acest moment  avocații plătiți din cotizațiile membrilor OBBCSSR caută soluții legale.

Vă vom anunța imediat ce le vor pune în practică.

81. Începând cu 1aprilie ma voi angaja la un laborator privat unde in paralel o sa fac și stagiul de practica necesar înscrierii in Ordin. Rămâne acest stadiul valabil pana la anul, când termin studiile ?sau ma pot înscrie de acum cu adeverința de Master anul I? Este adevărat ca Avizul de liberă practica nu se da fără înscrierea in Ordin?

Răspuns:

Dacă nu aveți diplomă de licență în biologie / chimie / biochimie și dovada competenței de a efectua analize de laborator nu vă puteți înscrie în OBBCSSR.

Dacă aveți diplomă de licență în biologie / chimie / biochimie și sunteți înscrisă la un program de Master care vă conferă la absolvire ”competența de a efectua analize de laborator”, stagiul practic îl puteți desfășura în perioada în care sunteți masterand dacă angajatorul este de acord.

Stagiul practic efectuat în timpul studiilor de masterat este valabil dacă este  efectuat conform Legii nr. 335/2013 în baza unui contract de stagiu practic care este anexă la contractul individual de muncă pentru funcția de biolog / chimist / biochimist într-un laborator de analize medicale.

Avizul OBBCSSR pentru obținerea Autorizației de liberă practică se emite după înscrierea în OBBCSSR pe baza celor 3 documente legale:

-         diplomă de licență în biologie / chimie / biochimie;

-         program de master în domeniul laboratorului de analize medicale finalizat (adeverință de la facultate cu precizarea competențelor conferite prin programul de master);

-         certificat de finalizare a stagiului practic conform Legii nr. 335/2013.

82 . Începând cu luna Decembrie 2018 este posibil sa se scoată la concurs un post de biolog debutant la un spital de stat din oraș. Eu nu voi avea încă terminate studiile, dar in rest îndeplinesc toate condițiile! Ma voi putea angaja având in vedere ca la stat se cere aviz de liberă practica chiar și pentru debutant ? Sau nu este obligatoriu? Am vreo posibilitate de a participa la acest post ?

Răspuns:

Angajarea în sistemul public de sănătate se face conform OMS nr. 869/2015 (cu modificările și completările ulterioare), conform căruia este obligatoriu să aveți certificat de membru al OBBCSSR.

83. Sunt angajata la un laborator de analize medicale din luna MAI 2017 si as dori sa stiu daca atunci cand voi intra in posesia adeverintei de master as putea sa ma inscriu la OBB fara probleme. Mentionez ca pe contractul de munca la profesie este scris BIOCHIMIST STAGIAR.

Răspuns:

Pentru înscrierea în OBBCSSR trebuie să aveți:

-  diploma de licență în biologie / chimie / biochimie;

-  programul de master  finalizat care să aibă precizat în suplimentul la diploma de Master ”competența de a efectua analize de laborator”. Fără această mențiune nu vă puteți înscrie în OBBCSSR;

-  stagiul practic se efectuează în prezent conform Legii nr. 335/2013 în baza unui contract de stagiu care este anexă la contractul individual de muncă.

 84. Pot participa la concurs pentru un post la stat (spital) neavand certificatul de membru pana in IULIE 2018.

Răspuns:

Nu vă puteți angaja în sistemul public de sănătate fără a avea certificat de membru al OBBCSSR.

85. As dori sa stiu daca masterul Chimia Medicamentelor Si Produselor Cosmetice din cadrul Facultatii de Chimie, Universitatea din Bucuresti este aprobat de catre OBBCSSR. La fel si daca programul de licenta Biochimie Tehnologica din cadrul aceleasi facultati este aprobat.

Răspuns:

OBBCSSR nu aprobă programele de Master și studiile de licență.

Pentru înscrierea în OBBCSSR trebuie să îndepliniți condițiile legale de înscriere, respectiv:

-         diplomă de licență în biologie / chimie / biochimie;

-         dovada competenței profesionale de a efectua analize medicale (diploma de Master + suplimentul în care să fie prevăzută competența de a efectua analize de laborator).

Facultățile trebuie să menționeze pe suplimentul diplomei de master competențele profesionale  pe care le dobândesc absolvenții la finalizarea studiilor de master conform OMEN nr. 4151/2010.

Fără precizarea competenței de ”a efectua analize de laborator”, care să fie menționată  în suplimentul diplomei de master nu vă puteți înscrie în OBBCSSR și efectua analize pentru pacienți.

86. Va rog sa imi dati detalii referitoare la motivul respingerii de catre MINISTERUL SANATATII a dosarului depus pentru sustinerea examenului de grad specialist in bacteriologie, si anume numele meu nu se afla pe lista candidatilor inscrisi la examenul BIOLOG, CHIMIST, BIOCHIMIST SPECIALIST din sesiunea 30 mai 2018 de pe site-ul MINISTERULUI SANATATII.

Sublinez faptul ca din actele depuse la MINISTERUL SANATATII reiese CLAR din adeverinta data de angajator ca VECHIMEA mea in acest domeniu este mai mult decat suficienta pentru sustinerea examenului, si anume 6 ANI.

Consider ca este de datoria dumneavoastra sa rezolvati acest 'haos' creat de catre dumneavoastra.

Rog rezolvare URGENTA deoarece in 14.06.2018 doresc sa sustin acest examen, deoarece prezinta o importanta majora la noul loc de munca pe care il am.

Răspuns:

Am primit documentele trimise de dvs.

In vederea analizarii documentelor dvs. si rezolvarii situatiei cu care va confruntati, am constatat ca la dosarul dvs. profesional de la sediul OBBCSSR lipsesc o serie de documente care sunt obligatorii pentru a figura ca membru al OBBCSSR in Registrul Unic National si anume:

1.dovada achitarii cotizatiei de membru aferente anului 2017 (OP bancar al dvs. sau al societatii in care lucrati daca angajatorul a platit aceasta cotizatie, din care sa reiasa clar ca plata a fost facuta pe numele dvs.)

2.adeverinta de salariat din anul 2017

3.confirmarea de la Ministerul Sanatatii pentru obtinerea gradului principal in specialitatea Biochimie medicala si documentele depuse la Ministerul Sanatatii pentru obtinerea gradului de principal.

4.Adeverinta de la locul actual de munca / extras REVISAL.

In vederea transmiterii la Ministerul Sanatatii a identitatii fiecarui membru al OBBCSSR din Registrul Unic National care sa fie cuprins in viitorul Registrul National al Profesionistilor din Sanatate aceste documente sunt obligatorii.

Va rugam sa trimiteti pe e-mail aceste documente pana la data de 07.06.2018 orele 12:00 pentru a le analiza si a face demersurile necesare.

87. Este nevoie de o distanta in timp intre sustinerea examenului in specialitatea Managementul Calitatii aferenta functiei de Manager al Calitatii si sustinerea examenului intr-o specialitate conform careia detinatorul ei devine responsabil de analiza?

Răspuns:

Specialistii biologi, biochimisti, chimisti au dreptul conform standardului aplicabil, SR EN ISO 15189:2013, ca pe langa functia de Manager al Calitatii sa aiba si alte responsabilitati si autoritati, inclusiv sa fie concomitent, la acelasi loc de munca, responsabil de analize.

Functia de Manager al Calitatii poate fi, dar nu este obligatoriu sa fie detinuta concomitent cu functia de responsabil de analiza.

De aceea nu este nevoie de o distanta in timp intre sustinerea examenului in specialitatea Managementul Calitatii aferenta functiei de Manager al Calitatii si sustinerea examenului intr-o specialitate conform careia detinatorul ei devine responsabil de analiza.

88. In anul 2015 am sustinut examenul de specialist parazitologie. Ordinul de min istru a fost eliberat in luna noiembrie, in data de 03. M-am inscris la examenul de specialist de bacteriologie, iar pana la sfarsitul anului 2018 im trebuie o derogare de 10 luni. Va rog, cu mult rescpect, sa intrebati dumneavoastra daca as putea sa primesc o derogare pentru a putea sustine examenul de specialist, pe bacteriologie. Astept raspunsul dumneavoastra!

Răspuns:

OBBCSSR a trimis in zilele de 31 mai 2018, 4 iunie 2018, 5 iunie 2018, precum si astazi 6 iunie 2018, in scris catre Centrul de Resurse Umane al Ministerului Sanatatii in atentia doamnei Dr. Sburlea, Sef Birou CRU sesizarea primita de la dvs. cu rugamintea de a fi rezolvata.

Telefonic, astazi, 06.06.2018 doamna dr. Sburlea, Sef Birou CRU ne-a comunicat ca Ministerul Sanatatii nu acorda derogare decat pana la 7 luni.

89. M-am inscris pentru examenul de principal la Biochimie Medicala in Bucuresti, mentionez ca am dat examenul de specialist in 2013. In cursul zilei de ieri am observat ca nu ma regasesc pe lista de candidati pentru Examenul de Principal ci pe cea de Specialist. Am sunat la Ministerul Sanatatii si am primit raspunsul ca nu se mai regasesc dosarele la ei si au fost mutate in alt sediu si ca ar trebui maine sa merg sa imi caut dosarul in strada Bodesti nr 1.

Răspuns:

OBBCSSR a trimis in zilele de 31 mai 2018, 4 iunie 2018, 5 iunie 2018, precum si astazi 6 iunie 2018, in scris catre Centrul de Resurse Umane al Ministerului Sanatatii in atentia doamnei Dr. Sburlea, Sef Birou CRU sesizarea primita de la dvs. cu rugamintea de a fi rezolvata.

Urmariti site - ul www.ms.ro daca problema dvs. a fost rezolvata. Vom urmari si noi daca a fost rezolvata.

90. Am depus dosarul pentru inscrierea la examenul de specialist in imunologie clinica, dar nu ma regasesc pe lista afisata pe site-ul MS. Va rog sa ma ajutati sa aflu motivul pentru care nu sunt pe lista. Mentionez ca, cei care se ocupa cu selectia dosarelor, nu pot fi contactati telefonic intrucat nu exista post telefonic la noua locatie, iar la email nu am primit raspuns.

Răspuns:

OBBCSSR a trimis in zilele de 31 mai 2018, 4 iunie 2018, 5 iunie 2018, precum si astazi 6 iunie 2018, in scris catre Centrul de Resurse Umane al Ministerului Sanatatii in atentia doamnei Dr. Sburlea, Sef Birou CRU sesizarea primita de la dvs. cu rugamintea de a fi rezolvata.

Telefonic, astazi, 06.06.2018 am solicitat doamnei dr. Sburlea, sef Birou CRU sa trimita fiecarui candidat respins motivul respingerii dosarului de prezentare la examenul de grad profesional.

91. Sunt biochimist medical principal, grad obtinut in anul 2016 si doresc sa dau anul acesta examen pentru obtinerea de grad specialist in biochimie clinica. Nemultumirea mea este: nu m-am regasit pe listele cu candidatii de anul acesta. DE CE? in conditiile in care sunt persoane (colegi) care au dat anul trecut examen de specialist intr-o anumita specialitate si anul acesta au fost acceptati pentru a sustine examen pentru a doua specialitate. DE CE???. Daca exista o anumita lege, trebuie aplicata pentru toata lumea . Trebuie neaparat clarificata aceasta situatie !!!!!!!! Va rog frumos sa ma ajutati in aceasta problema in conditiile in care examenul este in data de 13.06.2018 . Astept va rog frumos un raspuns urgent.

Răspuns:

OBBCSSR a trimis in zilele de 31 mai 2018, 4 iunie 2018, 5 iunie 2018, precum si astazi 6 iunie 2018, in scris catre Centrul de Resurse Umane al Ministerului Sanatatii in atentia doamnei Dr. Sburlea, Sef Birou CRU sesizarea primita de la dvs. cu rugamintea de a fi rezolvata.

Am contactat telefonic astazi, 06.06.2018 Centrul de Resurse Umane al Ministerului Sanatatii. Am solicitat doamnei dr. Sburlea, sef Birou CRU sa trimita fiecarui candidat respins motivul respingerii dosarului de prezentare la examenul de grad profesional.

Puteti sa trimiteti pe e-mail cazul la care faceti referire?

92. M-am inscris la examenul de specialist, specialitatea Imunochimie-Serologie, centrul universitar Bucuresti. La data de 11.05 (data postei) am trimis dosarul, cu o zi inainte am transmis banii catre contul MS. Nu sunt pe lista candidatiilor. Am incercat sa vorbesc cu cineva de la MS-resurse umane. Numerele de telefon 021 3072 598 si 599 ori e ocupat ori nu ridica nimeni. Am scris si la dirru@ms.ro dar nu am primit raspuns. O doamna de la registratura mi-a zis astazi ca Centrul Resurse Umane incepand cu 25.05 sa mutat la str. Bodesti, nr.1. Dar nu au numar de telefon nici adresa de e-mail...!?

Răspuns:

OBBCSSR a trimis in zilele de 4 iunie 2018, 5 iunie 2018, precum si astazi 6 iunie 2018, in scris catre Centrul de Resurse Umane al Ministerului Sanatatii in atentia doamnei Dr. Sburlea, Sef Birou CRU sesizarea primita de la dvs. cu rugamintea de a fi rezolvata.

Am contactat telefonic astazi, 06.06.2018 Centrul de Resurse Umane al Ministerului Sanatatii. Am solicitat doamnei dr. Sburlea, sef Birou CRU sa trimita fiecarui candidat respins motivul respingerii dosarului de prezentare la examenul de grad profesional.

93. Lucrez in laboratorul de analize medicale, unde fac ore de hematologie cu un medic primar de hematologie si as dori sa stiu daca pot primi acreditare si ce acte ar trebui sa aduc pentru a primi acreditarea ca biolog in hematologie!

Răspuns:

Specialitatea hematologie este obtinuta de catre biologi, chimisti si biochimisti prin examen national organizat de Ministerul Sanatatii in baza unor conditii stabilite de Ministerul Sanatatii in Publicatia de examen care se publica anual in cotidianul -Viata Medicala-. Specializarea in hematologie nu se obtine urma unui curs pe care il faceti la locul de munca sau in alta parte.

94. Daca de exemplu voi face specializarea pe biochimie, deci voi fi biolog specialist pe biochimie pot valida si celelalte domenii din laborator, cum ar fi bacteriologie, hematologie? Sau pot valida doar domeniul in care ma specializez? Tinand cont ca lucrez la un laborator mic si exista probabilitatea ca sa fiu singura persoana cu studii superioare intr-un anumit moment in laborator?

Răspuns:

Art. 20 din Legea 460/2003 precizeaza faptul ca Membrii Ordinului Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor in sistemul sanitar din Romania sunt obligati sa aplice parafa cuprinzand numele, prenumele, gradul si specialitatea pe toate buletinele pentru analizele pe care le efectueaza.

Stabiliti la locul de munca in fisa postului impreuna cu managementul de varf, tinand cont legislatia in vigoare, inclusiv de OUG nr. 129/2000 (privind formarea profesionala a adultilor).

95. Sunt chimist specialist in imunochimie intr-un laborator de anatomie patologica unde mai lucreaza 2 medici anatomopatologi, un asistent cu studii superioare si un asistent cu post liceala. Va rog sa-mi spuneti cine imi poate prelua sarcinile de servici pe perioada concediului de odihna legal. In laboratorul unde lucrez, parerea unanima este ca eu, in calitate de chimist specialist, nu pot avea atributii diferite de cele ale unui asistent si, prin urmare sarcinile mele pot fi preluate, oricand de un asistent, chiar cu postliceala si astfel sa ne rotim sectoarele. De asemenea, va rog sa definiti mai exact, isi exercita activitatea conform pregatirii si specializarii.?

Răspuns:

Atributiile sunt stabilite la fiecare loc de munca in fisa postului. La locul dvs. de munca atributiile trebuie sa fie stabilite, precum si ierarhizarea, cu cine va inlocuiti in perioadele legale de absenta de la locul de munca, in fisa postului.

In acest moment, pe site-ul www.ms.ro, exista Titlul IX al viitoarei legi a exercitarii profesiilor de biolog, chimist si biochimist din sanatate si adresele unde puteti face propuneri de imbunatatire a legii pentru a defini cat mai exact sintagma ,,isi exercita activitatea conform pregatirii si specializarii.

96. Lucrez la un laborator de analize medicale in care numarul de probe nu este foarte mare (60- 100 /zi), suntem 3 specialisti si un asistent de laborator (eu- chimist medical specialist Biochimie, un principal Imunologie si un Biolog debutant) si lucram astfel:

- Biologul- biochimie

- Biochimistul- imunologie

- Chimistul sp Biochimie- coagulare si hematologie.

- Va rog sa imi spuneti daca am dreptul de a fi responsabil pe hematologie si coagulare (medicul de laborator fiind cel care valideaza si parafeaza rezultatele). Mentionez ca lucrez in cele doua departamente de 6 ani.

Răspuns:

Primirea unui raspuns avizat necesita primirea raspunsurilor la urmatoarele intrebari:

1.Daca medicul este cel care valideaza si parafeaza rezultatele , nu este medicul responsabil de analiza?

2.Daca aveti specialitatea Biochimie medicala, nu sunteti responsabil de analiza pentru specialitatea biochimie?

97. Daca nu aveam acel masterat, ce ar fi scris pe aviz? Am lucrat si m-am instruit de-a lungul timpului pe domeniul "chimie sanitara si toxicologie", asa ca as dori ca acest lucru sa figureze pe aviz.

Răspuns:

Certificatul de membru este eliberat de OBBCSSR in baza documentelor legale emise de institutii si autoritati ale statului roman.

Adeverinta dvs. de confirmare eliberata de Ministerul Sanatatii are mentionata specialitatea Chimie sanitara si aceasta specialitate o putem mentiona pe certificatul de membru.

Daca detineti alte documente va rugam sa va actualizati dosarul profesional.

98. Va informez ca mi s-a cerut la locul de munca, pe langa certificatul de membru si ALP-ul. Cand se poate elibera acesta ?

Răspuns:

Certificatul de membru-provizoriu eliberat de OBBCSSR are caracter provizoriu (valabilitate 6 luni de la data emiterii) si in functie de situatie, dupa prezentarea certificatului de finalizare a stagiului practice conform Legii nr. 335/2013 si extrasul din REVISAL vi se elibereaza avizul pentru obtinerea Autorizatiei de libera practica de la Directia de Sanatate Publica.

99. As dori sa stiu daca cu diploma de inginer, profilul chimie, specializare inginerie biochimica, pot sa ma inscriu in ordin.

Răspuns:

Conditiile legale de inscriere in OBBCSSR sunt mentionate pe site-ul www.obbcssr.ro la rubrica inscriere.

Cu diploma de inginer nu va puteti inscrie in OBBCSSR.

100. Am si eu o intrebare la care nu ma poate lamuri nimeni, ca sa lucrezi intr-un laborator medical, trebuie sa fii inscris in OBBCSSR? Daca am licenta intr-un domeniu asemanator pot sa ma inscriu dupa ce termin masterul? .

Răspuns:

Inscrierea in OBBCSSR este obligatorie pentru biologii, chimistii si biochimistii care doresc sa beneficieze de drepturile obtinute de OBBCSSR pentru membrii sai.

101. Ce raspuns aveti de la CNCD? Ce stiti despre decizia CNCD care trebuia sa apara pe data de 28 mai? Nu am primit raspuns de la Consiliul National pt. Combaterea Discriminarii. Data de 28 mai a trecut. Ne-a bagat cineva in seama? Suntem toti in asteptare.

Răspuns:

Inca nu am primit raspuns de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Avocatul angajat de OBBCSSR a trimis in data de 30.05.2018 la CNCD note scrise suplimentare fata de ceea ce a depus anterior, ca raspuns la adresele primite de CNCD de la Guvern, Parlament, Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.

102. La locul de munca mi se cere sa parafez rezultatele obtinute, acestea inclunzand mai multe tipuri de teste care sunt din mai multe domenii (teste bacteriologice, virusologice si hematologie). As avea 2 intrebari:

1. Avand in vedere ca sunt biochimist debutant, vreau sa stiu daca am dreptul de a parafa aceste rezultate? sau doar biologii/biochimisti specialisti au acest drept ?

2. Daca continui sa lucrez in acest domeniu al celulelor stem si as dori sa sustin examenul de specialist in ce specialitate as putea sa sustin acest examen, cand si ce conditii ar mai trebui sa indeplinesc?

Răspuns:

Referitor la dreptul de a parafa rezultate acesta este aplicat in conformitate cu art. 20 din Legea nr. 460/2003 de catre membrii OBBCSSR care au o specialitate medicala. Daca nu aveti o specialitate medicala parafati buletine de analize ca executant si le valideaza un specialist.

Referitor la examenul de grad profesional, probabil ca ar trebui sa sustineti examenul in specialitatea embriologie, dar numai dvs. si angajatorul puteti sti ce specialitate doriti in baza activitatii, atributiilor si responsabilitatilor de la locul de munca. Conditiile sunt stabilite si publicate anual de Ministerul Sanatatii in revista -Viata Medicala - cu aproximativ 30 de zile inainte de data inceperii sesiunii de examen, de reguala in lunile aprilie-mai.

Contact OBBCSSR

OBBCSSR
str. J.L. Calderon, nr.36, sc.A, ap.4, sector 2, Bucuresti

CIF 16334155
Cont BRD, Dorobanti
IBAN RO 96 BRDE 445 SV 25945734450


TEL: +4 021 231 44 71
TEL: +4 021 313 44 71
FAX: +4 021 313 44 70

Email: obbcssr@gmail.com
             presedinte@obbcssr.ro