NOUTATI

OBBCSSR - invingem impreuna!

 

NU NE LASAM UMILITI!

 

 

DE CE SUNTEM UMILITI?

 

 

Examene Specialitati

 

 

COTIZATIE

 

 

COMUNICATE DE PRESA


»Nr. 1090/24.09.2018 cu titlul  Corpul profesional OBBCSSR solicită păstrarea dreptului câștigat pentru membri săi - 82% din salariul medicului specialist. Apasa  AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR»Nr. 426/13.04.2018 cu titlul Scrisoare deschisa adresata Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii și Justitiei Sociale. Protest impotriva umilirii profesiilor noastre. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR


»Nr. 280/08.03.2018 cu titlul Dublarea salariilor TUTUROR profesionistilor din laboratoarele de analize medicale la 01.03.2018. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 233/01.03.2018 cu titlul Corpul profesional OBBCSSR solicita Comisiei de Munca a Camerei Deputatilor un coeficient de salarizare de 3,75 % egal pentru toti biochimistii, biologii si chimistii din sistemul sanitar. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 223/28.02.2018 cu titlul Votul deputatilor din Comisia pentru Sanatate invrajbeste chimistii, biochimistii si biologii din sistemul sanitar. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 211/26.02.2018 cu titlul Scrisoare deschisa catre membrii Camerei Deputatilor. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 

»Nr. 201/25.02.2018 cu titlul Inechitatea salarizarii chimistilor, biochimistilor si biologilor din sistemul sanitar are sanse reale de a fi rezolvata in Parlament. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 193/22.02.2018 cu titlul Corpul profesional al chimistilor, biochimistilor si biologilor din sistemul sanitar solicita Parlamentului completarea OUG nr. 91/2017. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 

»Nr. 174/19.02.2018 cu titlul Corpul profesional al Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor din Sistemul Sanitar din Romania solicit Guvernului emiterea unei OUG pentru salarizarea corespunzatoare responsabilitatilor profesionale ale membrilor sai. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 


CONCENTRAREA UNOR SPECIALITATI

PROFESII MEDICALE

REVISAL SI OCUPATII MEDICALE

CHIMISTI MEDICALI

   »Importanta chimistilor medicali

BIOCHIMISTI MEDICALI

   »Importanta biochimistilor medicali

BIOLOGI MEDICALI

   »Importanta biologilor medicali

 


 

ACTIUNI ARMONIZARE


 

CALIFICĂRI  PROFESIONALE  ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ:

 

Directiva 36/CE/2005 a PARLAMETULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale stabileşte condiţiile de acces la aceeaşi profesie şi de exercitare a aceleiaşi profesii într-un stat membru al Uniunii Europene.

OBBCSSR este în România autoritate competentă  de reglementare a exercitării profesiilor de biolog, chimist şi biochimist în sistemul sanitar conform legii 200/2004 .

citeste aici continuarea...

 

Art.13 Condiţiile de recunoaştere, Directiva 36/CE/2005

 

Art.14 Măsuri de compensare, Directiva 36/CE/2005

 

Până în prezent biologii, biochimiştii şi chimiştii  din România au solicitat să lucreze în sistemul sanitar din Italia, Anglia şi Franţa. Ceea ce trebuie să  cunoască biologii, biochimiştii si chimiştii  care doresc să  lucreze în aceste ţări sunt  următoarele:

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Italia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Anglia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Franţa

 OBBCSSR

Examene Specialitati

EXAMENE SPECIALITĂȚI

 

  1.      Când au loc examenele de grad specialist şi principal?

Examenele de grad specialist şi principal vor avea loc începând cu data de 30 mai 2018.

Corpul profesional OBBCSSR a avizat favorabil data propusă de Ministerul Sănătății respectiv ca în data  de 30 mai 2017 să înceapă examenele naționale de grade profesionale specialist și principal organizate de Ministerul Sănătății pentru biologii, chimiștii și biochimiștii din sistemul sanitar.

Fiecare centru universitar şi fiecare comisie de examen va hotărî data desfăşurării examenului; pentru a afla data examenului trebuie să urmăriţi site-ul MS, www.ms.ro , precum şi să ţineţi legătura cu DSP-urile judeţene.

Examenele pot avea loc în aceeaşi zi, respectiv 30 mai 2018 sau începând cu această zi  la o dată comunicată Ministerului Sănătăţii de către preşedintele Comisiei din specialitatea respectivă în funcţie de disponibilitatea sălii pentru examen, de disponibilitatea membrilor comisiei de examen pentru o anumită zi, etc. (ex. dacă amfiteatrul de la Inst. Fundeni este liber în zilele de 10 iunie 2015 şi 14 iunie 2018, examenul de grad specialist va avea loc într-una din aceste zile, iar examenul de grad principal în cealaltă zi).

Corpul profesional OBBCSSR a obținut pentru membrii săi cu grade profesionale specialist și principal în specialitățile laboratorului de analize medicale includerea în COR ca funcții/ocupații MEDICALE la domeniul ocupațional 22 Specialiștii în domeniul sănătății neclasificați în grupele de bază anterioare alături  de medici ( igienist, legist, specialist psihiatru).

2.      Unde vor avea loc examenele?

Examenele vor fi planificate de către Ministerul  Sănătăţii a se desfăşura în mai multe centre universitare dacă vor exista mai multe cereri de susţinere a examenelor în centrul universitar respectiv.

Dacă vor fi prea puţine cereri (ex. 2) pentru un anumit centru universitar este posibil să nu  se poată constitui comisia de examen (care trebuie să aibă 3 membri) , iar solicitanţii vor fi arondaţi centrului universitar cel mai apropiat de localitatea de domiciliu.

 

3.      Care sunt condiţiile de desfăşurare a examenelor de grad profesional specialist, respectiv principal în anul 2018?

Toate informaţiile legate de condiţiile de desfăşurare a examenelor de grad specialist si principal in anul 2018 vor fi publicate de MS in publicaţia de examen care va apărea probabil la sfârșitul lunii aprilie  2018  in ziarul Viaţa Medicala.

Va rugam urmăriţi la sfârșitul lunii aprilie 2018 apariția la chioșcurile de ziare a ziarului Viaţa Medicală precum și site www.ms.ro și site www.obbcssr.ro.

 

4.      Care este vechimea necesară pentru susţinerea examenelor?

Pentru obţinerea titlului de biolog / biochimist / chimist specialist trebuie să aveţi o vechime de 4 ani (normă întreagă) în specialitatea în care doriţi să susţineţi acest examen sau un număr de ani  de vechime corespunzător fracţiunii de normă lucrate (ex. dacă aţi lucrat cu jumătate de normă, vechimea se dublează, adică  8 ani).

Pentru obţinerea gradului de principal trebuie să aveţi o vechime de 5 ani de la susţinerea gradului de specialist în specialitatea respectivă.

Pentru obţinerea gradului de specialist în cea de-a doua specialitate medicală sunt vechime 4 ani (normă întreagă) în această specialitate şi 4 ani de la susţinerea ultimului examen de grad profesional în prima specialitate medicală.

La specialitatea ”Managementul calității în laboratoarele de analize medicale”  vechimea necesară pentru înscrierea la examen este de 4 ani în laboratorul de analize medicale ( nu contează în ce compartiment: biochimie, hematologie, etc).

Ministrul Sanatatii acorda individual pe baza unor cereri scrise derogari de la conditiile de vechime; cererile de derogari trebuie depuse la MS in atentia domnului Ministru al Sanatatii.

 

5.      Care sunt tematicile şi bibliografiile de examen?

Toate tematicile  şi bibliografiile de desfăşurate a examenului de specialist si principal in anul 2018 sunt afişate atât pe site MS www.ms.ro, cât şi pe site-ul OBBCSSR, www.obbcssr.ro si sunt armonizate de membrii corpului profesional OBBCSSR  cu tematica European Syllabus.

 

6.      Perioada de concediu creştere şi îngrijire copil se ia în considerare la vechime în specialitate?

Perioada de crestere si ingrijire copil nu constituie vechime in specialitate pentru sustinerea examenelor de grad profesional (specialist sau principal).

Ministerul Sanatatii nu ia in calcul ca vechime in specialitate perioada in care contractul individual de munca este suspendat.

 

  7.      În ce specialitate medicală am dreptul să susţin examenul în anul 2018?

In conformitate cu Publicaţia de examen din anii anteriori MS accepta dosarele pentru a susţine examenul de grad profesional specialist, respectiv principal astfel:

 

Biologii conform pregătirii universitare pot susţine examenul de specialitate medicală în 20 specialităţi (Bacteriologie medicală / Hematologie medicală / Imunologie clinică / Biochimie medicală / Chimie sanitară / Toxicologie medico-legală / Igiena radiaţiilor / Virusologie / Combaterea vectorilor  şi toxicologia pesticidelor / Imunochimie – serologie / Toxicologie / Citologie / Genetică şi biologie moleculară / Embriologie / Parazitologie medicală / Biologie aplicată / Hematologie transfuzională / Microbiologie sanitară / Controlul farmaco – toxicologic al medicamentelui / Managementul calităţii în laboratoarele medicale),

iar în următoarele specialităţi medicale numai cu aprobarea echivalării studiilor de către  Ministerul Sănătăţii în urma analizării dosarului depus (Controlul biochimic al medicamentului / Controlul microbiologic al medicamentelor / Genetica – chimia acizilor nucleici / Controlul fizico-chimic al medicamentului / Epidemiologia bolilor transmisibile / Radiaţii nucleare)

 

Chimiştii conform pregătirii universitare pot susţine examenul de specialitate medicală în 13 specialităţi (Biochimie medicală / Chimie sanitară / Toxicologie medico-legală / Igiena radiaţiilor / Virusologie / Combaterea vectorilor şi toxicologia pesticidelor / Imunochimie – serologie / Toxicologie / Genetica – chimia acizilor nucleici / Controlul fizico – chimic al medicamentului / Epidemiologia bolilor transmisibile / Radiaţii nucleare / Managementul calităţii în laboratoarele medicale),

iar în următoarele specialităţi medicale numai cu aprobarea echivalării studiilor de către  Ministerul Sănătăţii în urma analizării dosarului depus (Hematologie medicală / Bacteriologie medicală / Imunologie clinică / Hematologie transfuzională / Microbiologie sanitară)

Nu pot susţine examenul de grad profesional specialist/principal în următoarele specialităţi medicale: Citologie, Genetică, Embriologie şi Parazitologie.

 

Biochimiştii conform pregătirii universitare pot susţine examenul de specialitate medicală  în 14 specialităţi (Bacteriologie medicală / Hematologie medicală / Biochimie medicală / Imunologie clinică / Chimie sanitară / Toxicologie medico-legală / Igiena radiaţiilor / Virusologie / Combaterea vectorilor şi toxicologia pesticidelor / Imunochimie – serologie / Genetica - chimia acizilor nucleici / Controlul biochimic al medicamentului / Controlul microbiologic al medicamentelor / Managementul calităţii în laboratoarele medicale),

iar în următoarele specialităţi medicale numai cu aprobarea echivalării studiilor de către  Ministerul Sănătăţii în urma analizării dosarului depus (Citologie / Genetică şi biologie moleculară / Embriologie / Parazitologie / Biologie aplicată / Controlul farmaco – toxicologic al medicamentelor / Hematologie transfuziologie / Microbiologie sanitară / Toxicologie / Controlul fizico – chimic al medicamentului / Epidemiologia bolilor transmisibile / Radiaţii nucleare)

 

  8.      Care sunt condiţiile de înscriere la examen pentru a doua  specialitate?

Pentru obţinerea gradului de specialist în cea de-a doua specialitate medicală trebuie să aveţi vechime 4 ani (normă întreagă) în această specialitate şi 4 ani de la susţinerea ultimului examen de grad profesional în prima specialitate medicală ( indiferent dacă a fost examen de grad specialist sau principal).

 

9.      Cei 4 ani vechime trebuie să fie fără întrerupere?

Pentru obţinerea gradului profesional de biolog / biochimist / chimist specialist trebuie să aveţi o vechime de 4 ani (normă întreagă)  în specialitatea în care doriţi să susţineţi acest examen.

10.   Ce acte trebuie să depun pentru înscrierea la examen?

Documentele necesare pentru înscrierea la examenele de grad specialist şi principal sunt cele prevăzute în Publicaţia de examen care apare în revista Viaţa Medicală înainte de data anunţată a desfăşurării examenelor.

11.   Pot să mă  înscriu la examen dacă 1 an şi jumătate din cei 4 ani am profesat ca PFA?

Da. Trebuie să faceţi dovada vechimii  în specialitatea în care doriţi să susţineţi examenul de grad profesional (indiferent de forma de angajare).

12.   Pot susţine examen simultan la două specialităţi medicale?

Nu se pot susţine simultan examenele de grad specialist sau principal pentru două sau mai multe specialităţi medicale.

 

 

  13.   Examenul de grad specialist în specialitatea biochimie medicală se va da tip grilă?

Comisiile de examen hotărăsc forma de desfăşurare a tuturor examenelor profesionale.

 

  14. De ce tematica pentru gradul de specialist şi principal este aceeaşi la Biochimie medicală?

Tematicile de examen pentru gradul de specialist şi principal sunt identice deoarece atribuţiile de serviciu din fişa postului, din legi şi standarde  pentru un biolog / biochimist / chimist specialist  nu sunt  diferite de cele ale unui biolog / biochimist / chimist principal.

 

15.   De ce nu mai există  proba practică la Biochimie medicală?

Proba practică la examenul de grad specialist şi principal nu mai există datorită automatizării echipamentelor din biochimie, existenţei unui număr foarte mare de tipuri de echipamente de biochimie în laboratoarele medicale ( COBAS, DIMENSION, HITACHI, etc.) pe care biologii, biochimiştii şi chimiştii lucrează la locul lor de muncă, dar nu pot fi puse la dispoziţie toate la locul de examen, datorită numărului foarte mare de candidaţi în specialitatea biochimie medicală care ar avea nevoie de un număr mare de echipamente pentru a efectua proba practică.

 

16.   Unde se depun dosarele de înscriere la examenele de grade profesionale?

 Dosarele de înscriere pentru examen vor fi depuse direct la sediul Ministerului Sănătății din str. George Vraca , nr.9, sector 1, București sau prin servicii poștale la aceeași adresă până la data menționată în Publicația de examen.

 

17.   Este nevoie de certificatul de membru al OBBCSSR pentru examen?

Da. Prezentarea certificatului de membru al OBBCSSR  vizat de corpul profesional este obligatorie la înscrierea pentru examenele de grad profesional specialist și principal.

Contact OBBCSSR

OBBCSSR
str. J.L. Calderon, nr.36, sc.A, ap.4, sector 2, Bucuresti

CIF 16334155
Cont BRD, Dorobanti
IBAN RO 96 BRDE 445 SV 25945734450


TEL: +4 021 231 44 71
TEL: +4 021 313 44 71
FAX: +4 021 313 44 70

Email: obbcssr@gmail.com
             presedinte@obbcssr.ro