NOUTATI

OBBCSSR - invingem impreuna!

 

NU NE LASAM UMILITI!

 

 

DE CE SUNTEM UMILITI?

 

 

Examene Specialitati

 

 

COTIZATIE

 

 

COMUNICATE DE PRESA


»Nr. 1090/24.09.2018 cu titlul  Corpul profesional OBBCSSR solicită păstrarea dreptului câștigat pentru membri săi - 82% din salariul medicului specialist. Apasa  AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR»Nr. 426/13.04.2018 cu titlul Scrisoare deschisa adresata Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii și Justitiei Sociale. Protest impotriva umilirii profesiilor noastre. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR


»Nr. 280/08.03.2018 cu titlul Dublarea salariilor TUTUROR profesionistilor din laboratoarele de analize medicale la 01.03.2018. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 233/01.03.2018 cu titlul Corpul profesional OBBCSSR solicita Comisiei de Munca a Camerei Deputatilor un coeficient de salarizare de 3,75 % egal pentru toti biochimistii, biologii si chimistii din sistemul sanitar. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 223/28.02.2018 cu titlul Votul deputatilor din Comisia pentru Sanatate invrajbeste chimistii, biochimistii si biologii din sistemul sanitar. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 211/26.02.2018 cu titlul Scrisoare deschisa catre membrii Camerei Deputatilor. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 

»Nr. 201/25.02.2018 cu titlul Inechitatea salarizarii chimistilor, biochimistilor si biologilor din sistemul sanitar are sanse reale de a fi rezolvata in Parlament. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 193/22.02.2018 cu titlul Corpul profesional al chimistilor, biochimistilor si biologilor din sistemul sanitar solicita Parlamentului completarea OUG nr. 91/2017. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 

»Nr. 174/19.02.2018 cu titlul Corpul profesional al Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor din Sistemul Sanitar din Romania solicit Guvernului emiterea unei OUG pentru salarizarea corespunzatoare responsabilitatilor profesionale ale membrilor sai. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 


CONCENTRAREA UNOR SPECIALITATI

PROFESII MEDICALE

REVISAL SI OCUPATII MEDICALE

CHIMISTI MEDICALI

   »Importanta chimistilor medicali

BIOCHIMISTI MEDICALI

   »Importanta biochimistilor medicali

BIOLOGI MEDICALI

   »Importanta biologilor medicali

 


 

ACTIUNI ARMONIZARE


 

CALIFICĂRI  PROFESIONALE  ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ:

 

Directiva 36/CE/2005 a PARLAMETULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale stabileşte condiţiile de acces la aceeaşi profesie şi de exercitare a aceleiaşi profesii într-un stat membru al Uniunii Europene.

OBBCSSR este în România autoritate competentă  de reglementare a exercitării profesiilor de biolog, chimist şi biochimist în sistemul sanitar conform legii 200/2004 .

citeste aici continuarea...

 

Art.13 Condiţiile de recunoaştere, Directiva 36/CE/2005

 

Art.14 Măsuri de compensare, Directiva 36/CE/2005

 

Până în prezent biologii, biochimiştii şi chimiştii  din România au solicitat să lucreze în sistemul sanitar din Italia, Anglia şi Franţa. Ceea ce trebuie să  cunoască biologii, biochimiştii si chimiştii  care doresc să  lucreze în aceste ţări sunt  următoarele:

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Italia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Anglia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Franţa

 OBBCSSR

Conditii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist si chimist in Anglia

În Anglia autoritatea competentă de reglementare a exercitării profesiei de biolog, biochimist şi chimist în sistemul sanitar este Consiliul Profesiilor din Sănătate (HPC).

 

Consiliul Profesiilor din Sănătate (HPC) a fost înfiinţat la data de 1 aprilie 2002 (conform Secţ. 60 din Health Act 1999). Consiliul Profesiilor din Sănătate reglementează 15 profesii : specialişti în terapia prin artă, specialişti în ştiinţe biomedicale, specialişti în ştiinţă clinică, specialişti în nutriţie, specialişti în podologie, paramedicii, fizioterapeuţii, psihologii practicanţi (psihologii clinicieni), ortoptişti, specialişti în terapie ocupaţională (ergoterapeuţii), specialişti în generatoare de proteze auditive, practicieni ai Departamentului de operare, radiologii, terapeuţii în vorbire şi limbaj, tehnicienii/ortotiştii. HPC are competenţe suplimentare pentru evaluarea continuă după efectuarea unei perioade de formare anterior înregistrării – perioadă de dezvoltare profesională continuă (CPD), precum şi competenţe disciplinare asupra titlurilor protejate – „specialist clinic” şi „specialist biomedical”. După ce un profesionist se înregistrează la HPC, din 2 în 2 ani această înscriere trebuie să fie actualizată.

Fiecare profesie reglementată de HPC are cel puţin un organism profesional sau o asociaţie. Aceste organizaţii promovează profesia respectivă, reprezintă membrii săi, răspunde de pregătirea acestora după înregistrare prin educaţie, formare şi continuarea dezvoltării profesionale.

Chiar dacă aceste organizaţii sunt separate de HPC, rolul lor poate fi complementar rolului HPC.

 

Asociaţia oamenilor de ştiinţă clinică (ACS) cuprinde reprezentanţi care acoperă domeniul ştiinţei clinice din modalităţi variate. Responsabilitatea ACS este de a stabili criteriile de competenţă şi de a elibera un certificat de competenţă solicitanţilor în urma unei evaluări. Acest certificat va permite înregistrarea directă la HPC. 

În Marea Britanie există 2 tipuri de profesionişti în domeniul asistenţei medicale : oamenii de ştiinţă clinică şi oamenii de ştiinţă biomedicală (BMS – tehnicienii de laborator medical). Există multe asemănări între cele 2 profesii, inclusiv cu obţinerea unui an de formare ca stagiar într-un laborator înainte de înregistrarea la HPC. Ambele titluri profesionale sunt protejate în temeiul legii şi ambele au nevoie de instruire suplimentară, de studii postuniversitare pentru a fi deplin competente pentru a fi înregistrate. Cu toate acestea fiecare organizaţie are propriile cerinţe de intrare şi de formare. 

Oamenii de ştiinţe biomedicale pot urma un traseu pentru a deveni oameni de ştiinţă clinică, fie prin introducerea pre-înregistrării (Fostul grad A) de formare prin obţinerea unei poziţii de om de ştiinţă clinică supravegheat şi utilizarea experienţei lor ca BMS în timpul instruirii pentru a aplica ACS certificare în cadrul Rutei II (6 ani). Folosind acest traseu , un om de ştiinţă clinică trebuie să aibă un minimum de 3 ani de experienţă practică şi un Masterat, Doctorat sau OTM ce ar putea fi folosit pentru acoperirea perioadei de 6 ani. 

Pentru obţinerea certificatului ACS trebuie să se formeze sub îndrumarea unui supraveghetor şi apoi să prezinte un portofoliu de dovezi pentru a prezenta instruirea şi experienţa profesională în vederea susţinerii că persoana respectivă îndeplineşte toate competenţele prevăzute în documentele ACS (Apendincele 1). 

Candidatul trebuie să fie capabil să demonstreze că a lucrat într-un mediu care i-a permis să beneficieze de pregătirea profesională şi a câştigat o experienţă relevantă pentru următoarele competenţe:

 • ştiinţifice;
 • clinice;
 • tehnice;
 • cercetare şi dezvoltare;
 • comunicare;
 • rezolvarea problemelor;
 • responsabilitate profesională

Dacă portofoliul este acceptat, persoana va fi chemată la un interviu cu evaluatori din profesia pentru care aplică. 

Cursurile de instruire sunt anunţate anual – in lunile ianuarie şi februarie pentru cei care încep în toamnă. Cursurile se desfăşoară numai în spitale aprobate care sunt acreditate în mod regulat. 

Reglementările legislative pentru aplicarea la aceste profesii sunt conform Directivei 2005/36/CE. 

Legile care reglementează aplicarea pentru HPC sunt: Ordinul 2001 consolidat în 2010; Ordinul 2009 (Constituţia) HPC şi Decretul 2001. 

Calitatea de membru al uneia dintre organizaţiile profesionale membre HPC – constituite nu este o condiţie prealabilă pentru obţinerea anului de formare profesională anterior înregistrării. 

Perioada de formare profesională şi utilizarea titlurilor protejate nu se aplică acelora care lucrează în domeniul academic, industrie sau cercetare. 

Solicitanţii din alte state care doresc să aplice pentru aceste profesii în Regatul Unit, trebuie să trimită documentele doveditoare la Agenţia Naţională de calificări (NARIC) pentru certificarea şi compararea calificărilor şi competenţelor profesionale. 

Aceste comparări se fac în baza Directivei 2005/36/CE. 

 

Asociaţia de Biochimie Clinică (ACB) evaluează şi aprobă scheme de formare profesională înainte de înregistrarea la HPC şi efectuează o serie de cursuri de formare la nivel naţional şi organizează reuniuni ştiinţifice atât la nivel regional, cât şi la nivel naţional pentru a permite dezvoltarea profesională a biochimiştilor clinici. 

Calificarea de bază pentru a deveni un biochimist clinic este o diplomă de licenţă în Biochimie sau Chimie ( sau echivalent – componentă a biochimiei ) cu un grad foarte bun de Onoruri şi certificat de membru al Societăţii de Biochimie Clinică (ACB) sau al Societăţii Regale de Chimie sau Institutului de examinări biologice. 

Posturile de biochimist stagiar sunt anunţate la nivel naţional între lunile noiembrie – februarie. Aceste posturi sunt aprobate pentru programul de formare anterior înregistrării la HPC şi oferă oportunităţi pentru calificarea profesională superioară. Universităţile din Londra, Birmingham, Manchester şi Surrey oferă în prezent cursuri de Masterat în Biochimie Clinică care au fost aprobate de ACB. 

Cei care au obţinut deja un Doctorat, precum şi o formare profesională şi o experienţă de cercetare vastă sunt admişi pentru activitatea de biochimist clinic. 

Absolvenţii cu studii de licenţă de biochimie trebuie să urmeze un an de formare pentru obţinerea unui certificat de perfecţionare anterior înregistrării. Perioada de formare poate include şi finalizarea cu o diplomă de Masterat în Biochimie clinică. 

După finalizarea cu succes a programului de formare, stagiarii pot aplica pentru formarea ca Specialist Superior (HST) pentru un post de biochimist clinic. Multe posturi HST sunt stabilite prin Regulamentele laboratoarelor (Regional NHS) şi presupun scheme de rotaţie în jurul unui număr de spitale care asigură o formare profesională echilibrată. HST conduce la calificări profesionale superioare (în mod normal FRCPath – Fellowship a Royal College of patologists – Colegiul Regal de patologi). 

Atunci când un biochimist clinic poate demonstra competenţa de a practica, prin completarea cu succes a unui program de formare înainte de înregistrare şi acumularea unei experienţe de 4 ani în laboratoarele clinice, el poate aplica pentru a deveni un profesionist înscris în Colegiul Profesiilor din Sănătate, după ce a obţinut un Certificat de la Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă Clinică (ACS). 

Titlul de „om de ştiinţă clinică” este un titlul protejat şi numai practicanţii înregistraţi (cei care au efectuat anul de formare profesională anterior înregistrării) pot folosi acest titlu. 

Departamentul de biochimie clinică este responsabil pentru furnizarea de rezultate rapide şi analitice de înaltă calitate pe probe de la pacienţi. Datele obţinute sunt foarte importante pentru consilierea pacienţilor dacă mai sunt necesare investigaţii suplimentare. 

Biochimistul clinic interacţionează în multe discipline : medicină, chimie analitică, fiziologie, farmacologie, biologie molecular. Testele efectuate sunt analizate pe echipamente automate extrem de sofisticate. Alte tehnici utilizate în domeniul biochimiei clinice includ: spectroscopia de absorbţie, electroforeză, cromatografie, imunodozare, tehnologia ADN-ului. 

Atât oamenii de ştiinţă clinică, cât şi oamenii de ştiinţă biomedicală pot efectua teste analitice foarte complexe. Oamenii de ştiinţă clinică împreună cu personalul medical sunt responsabili pentru furnizarea, utilizarea şi dezvoltarea adecvată a serviciului. Omul de ştiinţă clinică în biochimie clinică aduce o abordare ştiinţifică majoră şi inovatoare în activitatea profesională. Acest lucru poate implica efectuarea analizelor de specialitate, a tehnicilor în curs de dezvoltare şi de aplicare (pot colabora cu colegii din industrie sau universităţi). 

În momentul de faţă, formarea profesională anterior înregistrării ca biochimist clinic în laboratoare (NHS) durează 3 sau 4 ani. În acest timp sunt angajaţi ca om de ştiinţă clinică într-un spital general sau un spital de predare. La început vor fi sub supravegherea unui superior de formare (om de ştiinţă consultant clinic sau biochimist consultant medical cu mulţi ani de experienţă, care vă va oferi informare şi consiliere pe parcursul desfăşurării perioadei de formare). 

Cei mai mulţi biochimişti clinici stagiari îşi iau un Masterat cu ½ (frecvenţă redusă) în biochimie clinică în timpul pregătirii lor. Acest Masterat furnizează o mare parte din cunoştinţele teoretice de fiziologie, medicină şi biochimie analitică esenţiale în activitatea dvs. 

Unul sau doi ani de formare sunt petrecuţi în laboratorul unui spital, care vor constitui baza de învăţare a tehnicilor care sunt utilizate în analiza probelor şi proceselor din cadrul laboratorului. Acestea permit câştigarea experienţei în unele specialităţi speciale cum ar fi : pediatria, endocrinologia şi toxicologia. Există posibilitatea ca aceştia să înveţe despre asigurarea calităţii şi managementul de laborator, de audit, etc. 

Pentru aplicarea la HPC trebuie ca biochimistul clinic să fie format, să aibă suficientă experienţă pentru a lucra nesupravegheat. Un biochimist clinic trebuie să deţină un portofoliu de dovezi pentru a dovedi ceea ce a învăţat atât teoretic, cât şi practic – de ex. cercetarea. Există o progresie în carieră şi se ajunge până la un post de consultant (eventual şef al unui departament dintr-un spital mare), odată cu obţinerea MRCPath. 

Stagiarii în biochimie clinică sunt absolvenţi cu diplomă de licenţă cu gradul 1 sau 2 de onoruri într-un domeniu al ştiinţelor vieţii (biochimie, chimie sau o componentă echivalentă). Sunt acceptaţi şi absolvenţii cu diplomă de licenţă în chimie. Un grad mai ridicat de studii universitare (Masterat sau Doctorat) într-un domeniu relevant poate fi un avantaj pentru stagiarii care au aceste calificări. 

 

sursa: www.hpcheck.org.uk, www.hcpc.uk.org 

 

În acest moment conform legislaţiei în vigoare pentru a fi înregistrat în Anglia ca “biomedical scientis” solicitantul dintr-o altă ţară membră a UE trebuie să prezinte următoarele documente: 

 • copie legalizată şi tradusă după diploma de licenţa în biologie, chimie 4 / 5 ani
 • copie tradusă şi legalizată după fişa matricolă
 • adeverinţă de certificat de membru emisă de OBBCSSR, tradusă şi legalizată
 • echivalarea diplomei de licenţă emisă de NARIC UK 

Contact OBBCSSR

OBBCSSR
str. J.L. Calderon, nr.36, sc.A, ap.4, sector 2, Bucuresti

CIF 16334155
Cont BRD, Dorobanti
IBAN RO 96 BRDE 445 SV 25945734450


TEL: +4 021 231 44 71
TEL: +4 021 313 44 71
FAX: +4 021 313 44 70

Email: obbcssr@gmail.com
             presedinte@obbcssr.ro