NOUTATI

OBBCSSR - invingem impreuna!

 

NU NE LASAM UMILITI!

 

 

DE CE SUNTEM UMILITI?

 

 

Examene Specialitati

 

 

COTIZATIE

 

 

COMUNICATE DE PRESA


»Nr. 1090/24.09.2018 cu titlul  Corpul profesional OBBCSSR solicită păstrarea dreptului câștigat pentru membri săi - 82% din salariul medicului specialist. Apasa  AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR»Nr. 426/13.04.2018 cu titlul Scrisoare deschisa adresata Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii și Justitiei Sociale. Protest impotriva umilirii profesiilor noastre. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR


»Nr. 280/08.03.2018 cu titlul Dublarea salariilor TUTUROR profesionistilor din laboratoarele de analize medicale la 01.03.2018. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 233/01.03.2018 cu titlul Corpul profesional OBBCSSR solicita Comisiei de Munca a Camerei Deputatilor un coeficient de salarizare de 3,75 % egal pentru toti biochimistii, biologii si chimistii din sistemul sanitar. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 223/28.02.2018 cu titlul Votul deputatilor din Comisia pentru Sanatate invrajbeste chimistii, biochimistii si biologii din sistemul sanitar. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 211/26.02.2018 cu titlul Scrisoare deschisa catre membrii Camerei Deputatilor. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 

»Nr. 201/25.02.2018 cu titlul Inechitatea salarizarii chimistilor, biochimistilor si biologilor din sistemul sanitar are sanse reale de a fi rezolvata in Parlament. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.


»Nr. 193/22.02.2018 cu titlul Corpul profesional al chimistilor, biochimistilor si biologilor din sistemul sanitar solicita Parlamentului completarea OUG nr. 91/2017. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 

»Nr. 174/19.02.2018 cu titlul Corpul profesional al Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor din Sistemul Sanitar din Romania solicit Guvernului emiterea unei OUG pentru salarizarea corespunzatoare responsabilitatilor profesionale ale membrilor sai. Apasa AICI pentru a vizualiza Comunicatul de Presa al OBBCSSR.

 


CONCENTRAREA UNOR SPECIALITATI

PROFESII MEDICALE

REVISAL SI OCUPATII MEDICALE

CHIMISTI MEDICALI

   »Importanta chimistilor medicali

BIOCHIMISTI MEDICALI

   »Importanta biochimistilor medicali

BIOLOGI MEDICALI

   »Importanta biologilor medicali

 


 

ACTIUNI ARMONIZARE


 

CALIFICĂRI  PROFESIONALE  ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ:

 

Directiva 36/CE/2005 a PARLAMETULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale stabileşte condiţiile de acces la aceeaşi profesie şi de exercitare a aceleiaşi profesii într-un stat membru al Uniunii Europene.

OBBCSSR este în România autoritate competentă  de reglementare a exercitării profesiilor de biolog, chimist şi biochimist în sistemul sanitar conform legii 200/2004 .

citeste aici continuarea...

 

Art.13 Condiţiile de recunoaştere, Directiva 36/CE/2005

 

Art.14 Măsuri de compensare, Directiva 36/CE/2005

 

Până în prezent biologii, biochimiştii şi chimiştii  din România au solicitat să lucreze în sistemul sanitar din Italia, Anglia şi Franţa. Ceea ce trebuie să  cunoască biologii, biochimiştii si chimiştii  care doresc să  lucreze în aceste ţări sunt  următoarele:

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Italia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Anglia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Franţa

 OBBCSSR

Biochimisti medicali

BIOCHIMISTI MEDICALI

 

 

Corpul profesional OBBCSSR a obtinut prin foarte multa munca si perseverenta recunoasterea biochimistilor MEDICALI de catre :

   » Ministerul Sanatatii dupa depunerea a 29 de adrese la MS si MM timp de 4 ani-Doc. 1

   » Ministerul Muncii - mentionarea ocupatiilor medicale in Nomenclatorul Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR):

      - Biochimist medical specialist - cod COR 226912

      - Biochimist medical principal - cod COR 226915

   » Inspectia Muncii - in data de 29.04.2016 a pus la dispozitia angajatorilor versiunea actualizata a REVISAL 6.0.5. informand angajatorii ca "incepand cu aceasta versiune a aplicatiei REVISAL "functiile/ocupatiilor contractelor individuale de munca vor putea fi transmise folosind atat COR compatibil ISCO 08 in conformitate cu prevederile OMMFPS nr. 1832/08.08.2011, cat si ISCO 08 in conformitate cu prevederile OMMFPS de modificare si completare a COR nr. 190/14.02.2014)."

  MINISTERUL SANATATII (MS) recunoaste biochimistii MEDICALI in actele normative in vigoare respectiv in Ordinul comun al Ministerului Sanatatii nr. 196 din 01.03.2017 si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr.139 din 27.02.2017 (Anexa 19 Cap. I si II) -Doc. 2

  In ordinul Comun MS/CNAS mentionat mai sus pe care fiecare il poate citi pentru a se informa, in Anexa 18 B model exista Formular privind personalul medico-sanitar unde sunt mentionati biochimistii medicali/biochimisti alaturi de medici si asistenti medicali de laborator ca personal medico-sanitar.

Ca si in cazul medicilor (dar nu si in cazul asistentilor medicali) CNAS solicita pentru membrii OBBCSSR cod de parafa si grad profesional.

 

  Numai biochimistii care sunt membri ai OBBCSSR au dreptul legal de a aplica parafa pe buletinul de analize.

  Numai biochimistii care sunt membri ai OBBCSSR si sunt in REGISTRUL UNIC au COD DE PARAFA deci pentru a avea cod de parafa trebuie sa faci parte din corpul profesional OBBCSSR.

  Biochimistii care lucreaza in sistemul sanitar dar NU SUNT membri ai OBBCSSR, deci nu au CERTIFICAT DE MEMBRU, NU AU cod de parafa deci nu pot fi declarati de catre laboratorul de analize medicale care lucreaza in relatie cu CNAS ca personal medico-sanitar ca si medicii si asistentii medicali alaturi de care lucreaza in laboratorul de analize medicale.

  Biochimisti MEDICALI specialisti si principali sunt toti chimistii membri ai OBBCSSR absolventi ai facultatilor de chimie in domeniu/profilul chimie cu o specializare medicala obtinuta prin concurs national organizat de MS.

  Corpul profesional OBBCSSR nu are dreptul legal de a echivala studii, numai Ministerul Sanatatii are dreptul legal de a echivala studii.

 

  Ministerul Sanatatii, nu OBBCSSR, a echivalat pana in anul 2015 prin adeverinte studiile in inginerie cu studiile in chimie domeniul/profilul chimie pentru absolventii a 10 facultati si 53 de specializari universitare printre care: tehnologie organica si anorganica, ingineria materialelor oxidice, tehnologia silicatilor, tehnologia celulozei si hartiei, tehnologia compusilor macromoleculari, tehnologia produselor din piele, textile si inlocuitori, etc.

 

  Corpul profesional OBBCSSR le-a eliberat celor mentionati mai sus CERTIFICAT DE MEMBRU al OBBCSSR in baza adeverintelor de echivalare a studiilor emise de MS pentru echivalarea studiilor absolventilor diferitelor inginerii cu studiile in chimie, domeniul/profil chimie.

  Corpul profesional OBBCSSR a obtinut recunoasterea legala a functiilor/ocupatiilor MEDICALE mentionate mai sus pentru similitudinea cu situatia existenta in celelalte state membre ale Uniunii Europene in vederea armonizarii pregatirii in toate statele membre ale UE Doc. 3 si in interesul sigurantei pacientului care trebuie sa aiba acces la servicii de sanatate comparabile in fiecare stat membru al UE- vezi agenda Conferintei OBBCSSR din anul 2017, coperta brosurii cu titlul "Armonizarea pregatiririi profesionale in medicina de laborator in Uniunea Europeana" si coperta cartii "Specialistii din laboratoarele de analize medicale" - Doc. 4

 

  LOCUL de MUNCA al unui biochimist MEDICAL cu certificat de membru vizat la zi, poate fi ocupat numai de catre un alt chimist MEDICAL cu certificat de membru vizat la zi, in interesul sigurantei pacientului.

  In acest moment, conform Legii 460/2003, niciun fost coleg de facultate, cu aceleasi studii universitare, nu poate ocupa LOCUL de MUNCA al unui membru al corpului profesional OBBCSSR deoarece nu poseda CERTIFICAT de MEMBRU al OBBCSSR vizat la zi unde este mentionata COMPETENTA profesionala.

  OBBCSSR apara locurile de munca ale membrilor sai si siguranta pacientilor prin obtinerea recunoasterii legale a functiilor/ocupatiilor medicale ale membrilor OBBCSSR ccare au o specialitate medicala.

  Fiecare biochimist MEDICAL poate solicita retragerea din OBBCSSR si pierderea functiei/ ocupatiei de biochimist MEDICAL deoarece in COR exista si functia de biochimist, cod 214512.

  Functia de biochimist poate fi exercitata fara certificat de membru al OBBCSSR, fara drepturile profesionale obtinute de OBBCSSR pentru membrii sai, daca angajatorul este de acord.

  In COR nu exista functia/ocupatia de biochimist specialist si nici functia de biochimist principal, ci numai ocupatiile de biochimist MEDICAL specialist si biochimist MEDICAL principal, exclusiv prin efortul si perseverenta timp de 4 ani a Corpului profesional OBBCSSR.

 

Contact OBBCSSR

OBBCSSR
str. J.L. Calderon, nr.36, sc.A, ap.4, sector 2, Bucuresti

CIF 16334155
Cont BRD, Dorobanti
IBAN RO 96 BRDE 445 SV 25945734450


TEL: +4 021 231 44 71
TEL: +4 021 313 44 71
FAX: +4 021 313 44 70

Email: obbcssr@gmail.com
             presedinte@obbcssr.ro