NOUTATI

MINISTERUL SANATATII A APROBAT:

 

 - modificarea, completarea tematicilor si bibliografiilor pentru examenul de grad profesional specialist si principal pentru biologi, biochimisti si chimisti;

 

 - introducerea de noi specialitati:

      - embriologie;

      - management al Calitatii in laboratoarele medicale.

 


 

TITLUL DE MEDICAL IN UE

REZUMAT STUDIU PRIVIND TITLURILE ŞI CALIFICĂRILE SPECIALIŞTILOR DIN LABORATOARELE MEDICALE DIN STATELE MEMBRE ALE UNIUNII EUROPENE


 

CALIFICĂRI  PROFESIONALE  ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ:

 

Directiva 36/CE/2005 a PARLAMETULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale stabileşte condiţiile de acces la aceeaşi profesie şi de exercitare a aceleiaşi profesii într-un stat membru al Uniunii Europene.

OBBCSSR este în România autoritate competentă  de reglementare a exercitării profesiilor de biolog, chimist şi biochimist în sistemul sanitar conform legii 200/2004 .

citeste aici continuarea...

 

Art.13 Condiţiile de recunoaştere, Directiva 36/CE/2005

 

Art.14 Măsuri de compensare, Directiva 36/CE/2005

 

Până în prezent biologii, biochimiştii şi chimiştii  din România au solicitat să lucreze în sistemul sanitar din Italia, Anglia şi Franţa. Ceea ce trebuie să  cunoască biologii, biochimiştii si chimiştii  care doresc să  lucreze în aceste ţări sunt  următoarele:

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Italia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în Anglia

» Condiţii de exercitare a profesiilor de biolog, biochimist şi chimist în FranţaOBBCSSR

Conditii de examen

 

     Ministerul Sanatatii organizeaza anual, examenele pentru obtinerea gradelor de specialist sau principal de catre biologii, chimistii sau biochimistii din sistemul sanitar.
     Ministerul Sanatatii solicita OBBCSSR, ca autoritate competenta de reglementare a exercitarii profesiilor de biolog, chimist si biochimist in sistemul sanitar din Romania, avizul referitor la data organizarii examenului, tematica si bibliografia de examen precum si avizarea componentei comisiilor de examinare propuse pentru sesiunea respectiva si desemnarea biologilor, chimistilor sau biochimistilor din specialitatea respectiva pentru comisia de examinare.
     Publicatiile de examen se publica anual pe site-ul Ministerului Sanatatii (www.ms.ro).
     Conditiile de examen solicitate de catre Ministerul Sanatatii le publicam pe site-ul oficial al OBBCSSR pentru gradul de specialist si pentru gradul de principal dupa aparitia lor in revista "Viata medicala".